Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vejce čištěná plazmatem do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Vejce čištěná plazmatem

Vydáno: 7.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle.
Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší otázku spektakulárním způsobem.
Podle projektového manažera Yago Yáñeze vědci pracují na vývoji způsobu sterilizace vajec pomocí plazmatu za atmosférického tlaku. Vejce umísťují do uzavřeného reaktoru naplněného za atmosférického tlaku inertními plyny. Následně se pomocí vysokého napětí – přibližně 30 kilovoltů – vytvoří okolo vajec plazma. Tento rychlý způsob zajistí usmrcení téměř všech baktérií na skořápce. Plazma působí několika směry: nejdůležitější je, že vytváří emisi UV záření, nejvíce rozšířený způsob sterilizace. Také produkuje ionizační částice, které také zabíjejí baktérie.
Vědecký tým doufá, že by tento projekt financovaný EU mohl pomoci řešit problém kontaminace potravin baktériemi. Každý rok, jen samotné salmonely zasáhnou tisíce lidí po celé Evropě. Existují i jiné způsoby sterilizace, jako je chlorová lázeň nebo ozařování, ale plazma se zdá nejbezpečnější. V Evropě není používání chemické lázně povoleno, protože existuje riziko kontaminace vajec a gama paprsky nejsou mezi spotřebiteli velmi oblíbené. Proto průmysl výroby vajec hledá nová řešení sterilizace vaječné skořápky. Nový prototyp vyvinutý evropskými vědci dokáže usmrtit 99,5 % baktérií vyskytujících se na skořápce. Než se tato nová technologie etabluje v průmyslové výrobě vajec, dá se očekávat zavedení celé řady dalších zlepšení.

Plasma-cleaned eggs
http://ec.europa.eu/research
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021