Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vejce kontaminovaná salmonelou v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Vejce kontaminovaná salmonelou v USA

Vydáno: 19.11.2010
Tisk článku
V srpnu 2010 bylo v USA staženo z trhu 550 mil. vajec z produkce dvou farem v Iově. Zdrojem salmonely byla nejspíš kostní moučka v krmivu drůbeže.

V USA došlo v srpnu k rozsáhlému stažení vajec z trhu  kvůli kontaminace patogenní bakterií Salmonella enteritidis.

13. srpna iniciovala sama farma Wright County Egg (Galt, Iova) stažení vajec z trhu z celého území USA, které proběhlo to během několika dní. Ddošlo ke stažení 228 mil. vajec určitých obchodních značek (např. Lucerne, Albertsou a další).

Druhé stažení z trhu bylo iniciováno farmou Hillandale Farms (North Hampton, Iova). Celkový počet dosáhl dohromady asi 550 mil. vajec. Jedná se o nejrozsáhlejší stažení vajec z trhu od r. 1970, kdy po rozsáhlé kalamitě začalo Centrum pro kontrolu onemocnění a prevenci (CDC) v Atlantě vést evidenci.

 

Obě farmy spolupracovaly s úřadem FDA, i když údajně zásah mohl být urychlen, kdyby byl zaveden lepší systém dohledatelnosti. Podle testování DNA kmene S. enteritidis, který po celých  USA způsobil přes tisíc onemocnění, se předpokládá, že kontaminace pochází z krmiva od výrobce krmiv Quality Egg, který používá  masokostní moučku od Central Bi-Products (Redwood Falls, Minnessotta), v níž byl příslušný kmen salmonely rovněž prokázán. Podle Central Bi-Products však je masokostní moučka ošetřována teplotou 260 ˚C, takže nemůže obsahovat živé bakterie. 

Od května 2010 odhalilo CDC čtyřnásobně vyšší výskyt salmonely v potravinách, které prošly kontrolním systémem amerických států a federálních institucí. V období 1. 5. až 25. 8. 2010 bylo evidováno 2 043 onemocnění způsobených S. enteritidis, zatímco očekávaný počet výskytů v tomto ročním období byl 933.

 

Důsledkem aféry je určitý nedostatek vajec na trhu, zvýšení ceny vajec, a zvýšená nedůvěra spotřebitelů. Ačkoli množství stažených vajec bylo obrovské, činilo jen asi dvou- až třídenní produkci USA. Pro rok 2010 odhaduje USDA celkovou produkci vajec v USA na 91 344 mil., roční spotřeba činí 247 vajec/osobu.

Z hospodářského hlediska neznamená stažení vajec z trhu katastrofu proto, že vejce mohla být následně legálně zpracována, pasterována a konzumována. U spotřebitelů však panují obavy nejen z vajec ve skořápce, ale i ze závadnosti zpracovaných vajec, přestože metoda pasterace vajec schválená USDA zajišťuje bezpečnost. Ze 76 mld. ročně v USA spotřebovaných vajec je 30 % ve formě, sušených a zmrazených vaječných směsí, bílků a žloutků.

 

Food Bussiness News, 6, 2010, č. 14, s. 1,12,18

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018