Bezpečnost potravin

Veřejná konzultace EFSA: bezpečnost tepelně ošetřených chia semínek s ohledem na možnou přítomnost procesních kontaminantů

Vydáno: 25. 6. 2020
Autor: KM EFSA

Termín pro zaslání komentářů je 4. srpna 2020


Foto: Shutterstock

EFSA zahájil veřejnou konzultaci k návrhu svého vědeckého stanoviska k bezpečnosti tepelně ošetřených chia semínek (Salvia hispanica L.) ve vztahu k možné tvorbě procesních kontaminantů, a to v rámci posuzování žádosti o rozšíření používání této nové potraviny. Dokument diskutuje bezpečnost chia semínek po ošetření teplotou vyšší než 120 oC, což může vést k vytváření významného množství procesních kontaminantů.

Zájemci jsou vyzýváni k poskytnutí písemných komentářů do 4. srpna 2020 za použití příslušného elektronického formuláře.

Veškeré informace a návrh stanoviska jsou dostupné na webu EFSA.

Zdroj: EFSA