Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Veřejná konzultace EFSA: zavádění příkrmů do diety kojenců do kategorie

Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Veřejná konzultace EFSA: zavádění příkrmů do diety kojenců

Vydáno: 18.4.2019
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Termín: 29. 5. 2019

Evropský úřad pro bezpečnost potravin otevřel veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k věku vhodnému k zavádění příkrmů do diety kojenců. Toto stanovisko bylo vypracováno metodou systematického zkoumání a následné meta-analýzy dat.

Hlavní závěry stanoviska jsou:

- Vhodný věk pro zavedení příkrmů do diety závisí na vývoji kojence, a to zejména u nedonošených dětí. U většiny kojenců je vhodný věk 3-4 měsíce a 6 měsíců.

- Většina kojenců nepotřebuje příkrmy z výživového hlediska až do věku zhruba 6 měsíců, s výjimkou kojenců ohrožených nedostatkem železa.

- Nejsou důkazy, že brzké zavedení do diety potenciálně alergenních potravin, jako jsou vejce, cereálie, ryby či arašídy, zvyšuje riziko rozvoje alergií u dětí.

- Nejsou důkazy o přínosech ani nežádoucích efektech potravin obsahujících lepek při jejich zavedení do diety před 6. měsícem věku dítěte

Komentáře je možné EFSA zasílat do 29. května 2019.

Stanovisko a on-line nástroj pro zaslání komentářů naleznete na webu EFSA.

 

Zdroj: EFSA

 


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018