Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Veřejná konzultace k návrhu referenčních hodnot pro sodík a chlorid do kategorie

Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace
Aktuality > Aktuality

Veřejná konzultace k návrhu referenčních hodnot pro sodík a chlorid

Vydáno: 5.4.2019
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Termín: do 22. května 2019


Foto: Shutterstock

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) předkládá k veřejné diskuzi návrhy dietárních referenčních hodnot (DRV) pro sodík a chlorid, poslední dvě živiny v rámci přehodnocení  doporučení příjmu živin pro obyvatelstvo EU. 

Sodík a chlorid jsou součástí soli, která se běžně používá ve stravě jako chuťová přísada nebo konzervační látka.  

Vědecký panel EFSA pro výživu, nové potraviny a potravinové alergeny navrhuje obecně pro dospělou populaci (včetně těhotných a kojících žen): 

Příjem 2 g sodíku denně jako bezpečný a adekvátní, s ohledem na důkazy o riziku kardiovaskulárních onemocnění na jedné straně a přiměřenosti výživy na straně druhé;
Příjem 3,1 g chloridu denně jako bezpečný a adekvátní, s ohledem na to, že hlavním zdrojem chloridu ve stravě EU je právě chlorid sodný (kuchyňská sůl). 

Odborníci z vědeckého panelu navrhli také hodnoty obou živin pro specifickou věkovou skupinu dětí, tyto hodnoty přizpůsobili rozdílům v požadavcích na energii, včetně růstových faktorů. Adekvátní příjem pro kojence starší 6 měsíců byl odvozen z příjmu kojených dětí mladších 6 měsíců. 

Prozatímní referenční hodnoty navržené úřadem EFSA nejsou ani nutričními cíli ani doporučeními pro obyvatelstvo nebo jednotlivce. Referenční hodnoty mají sloužit tvůrcům politik EU a členských států při informování o strategii v oblasti výživy a vydávání dietárních vodítek, které mají pomáhat spotřebitelům při výběru zdravé stravy. 

Pokud byste chtěli přispět k diskusi před dokončením těchto vědeckých stanovisek, uveďte, prosím, své komentáře online a zaregistrujte se na technickou schůzku (do 15. 4.), která se bude konat v rámci konzultačního procesu v Bruselu dne 7. května 2019.

 

 

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018