Bezpečnost potravin

Veterinární inspektor nevidí až na váš stůl

Vydáno: 9. 10. 2008
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8.10.2008.

Tak by mohl znít slogan vybízející veřejnost, aby si uvědomila, že v soukromí mají lidé zdraví jen ve vlastních rukou. Není to alibismus, je to prostě tak. Například i v souvislosti s „nemocí špinavých rukou“, tj. žloutenkou.
 
Je třeba říci, že v tržní síti jsou k mání potraviny živočišného původu, které byly do obchodu uvolněny, poté, co splnily podmínky zdravotní nezávadnosti. Ty kontrolují orgány státního veterinárního dozoru. Pokud ale někdo tyto výrobky skladuje v rozporu s doporučeními výrobce, například porušuje teplotní řetězec, popřípadě otevřené či načaté výrobky nechá kontaminovat okolním prostředím, nemůže se divit, že se mohou na povrchu výrobku „usadit“ či pomnožit nežádoucí mikroorganismy. To se konečně může týkat i viru žloutenky.
 
Je tedy na místě opět upozornit na dodržování obvyklých zásad hygieny, tj. čistoty prostředí, obalů, skladovacích prostor, i rukou.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR