Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Virová onemocnění z potravin do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv

Virová onemocnění z potravin

Vydáno: 19.8.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Publikace ILSI Europe (červenec 2009).
ILSI Europe vydal v červenci 2009 další publikaci ze série zpráv (ILSI Europe Report Series), a to pod názvem “Viry zvířat s významem pro potravinářský průmysl” (viz příloha).
Z 13 virů uvedených v publikaci jich pouze pět infikuje člověka. Z nich mají pouze tři viry významné klinické účinky. Jde o:
– virus hepatitidy E (hepatitis E virus, HEV),
– vysoce patogenní virus ptačí chřipky (highly pathogenic avian influenza virus, HPAIV),
– virus horečky údolí Rift (Rift Valley fever virus, RVFV).
 
Virus vezikulární stomatitidy (VSV) se považuje za “minoritní” zoonotický virus a nákaza virem newcastleského onemocnění (NDV) je u člověka zřídkavá a netypická, může způsobovat mírný zánět oční spojivky (konjunktivitidu).
V Evropě nebyl identifikován ani VSV ani RVFV. Zatímco se VSV považuje pouze za minoritní zoonotický virus, RVFV je smrtelný a přenáší se prostřednictvím infikovaných jatečných kusů a nepasterovaného mléka.
 
Příloha: Animal-Borne Viruses of Relevance to the Food Industry (pdf, 425 kB, 64 stran)
 
Zdroj: ILSI Europe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021