Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Virové infekce z potravin do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Virové infekce z potravin

Vydáno: 10.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Aktualizované vědecké stanovisko IFST z dubna 2008.
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) publikuje na svých internetových stránkách vědecká stanoviska k různým aktuálním problematikám. V dubnu 2008 IFST uveřejnil aktualizované stanovisko k problematice virových infekcí z potravin. Toto stanovisko nahradilo stanovisko IFST vydané v březnu 2002.
 
Souhrn:
Virové infekce z potravin způsobují hlavně dva typy virů:
noroviry (dříve se uváděly jako Norwalk-like virus (NLV) nebo jako malé kulaté strukturované viry (SRSV)), které způsobují gastroenteritidu (současný zánět žaludku a tenkého střeva);
– virus Hepatitis A, který způsobuje hepatitidu (zánět jater).
 
Všechny viry způsobující nemoci z potravin pocházejí ze střev člověka. Ke kontaminaci potravin dochází buď kontaminovanou osobou manipulující s potravinou během výroby nebo kontaktem s výkaly nebo znečištěnou vodou.
Regulovat výskyt virových infekcí z potravin lze vzděláváním zaměstnanců a dobrou hygienou v provozu i doma v kuchyni. Osoby manipulující s potravinami, u kterých se objeví symptomy virové infekce, by měly okamžitě přestat pracovat s potravinami. Všichni by měli být informováni o tom, jak snadno se virová kontaminace přenáší. Pro prevenci virové kontaminace potravin by se měla používat čistá voda pro zavlažování plodin, které se budou pravděpodobně konzumovat syrové a také pro kultivaci měkkýšů a korýšů (viz příloha).
 
Příloha: Foodborne Viral Infections (pdf, 113 kB)
 
Zdroj: IFT
 
Pozn.: Další informace o virech v potravinách na Agronavigatoru:
A-Z slovník
Viry v potravinách
Viry z potravin: objevující se problém
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021