Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Viry v potravinách do kategorie

Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

Viry v potravinách

Vydáno: 17.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Nové aktivity FAO/WHO se zaměřují na viry v potravinách. Schůzka expertů v květnu 2007.
V současné době se ve zvýšené míře zjišťuje, že viry v potravinách mohou být příčinou onemocnění z potravin. Dosud se za nejvýznamnější viry způsobující nemoci z potravin považují noroviry a virus hepatitidy A. Nebezpečí z virů se vyskytuje zvláště u potravin minimálně technologicky opracovaných a u potravin konzumovaných v syrovém stavu. U průmyslově zpracovaných výrobků je výskyt virového onemocnění z potravin nižší a dává se do souvislosti k kontaminací způsobenou infikovanými osobami manipulujícími s potravinami.
FAO a WHO proto iniciovaly nové aktivity, které se budou zaměřovat na problematiku virů v potravinách. Ve dnech 21.–24. května 2007 se uskuteční zasedání expertů na problematiku virů v potravinách. Na této schůzce se bude posuzovat současná úroveň znalostí o virech v potravinách a o jejich vlivu na veřejné zdraví i na obchodování. Cílem bude vypracovat doporučení pro management rizika souvisejícího s viry v potravinách.
FAO/WHO za tímto účelem hledá experty, přičemž podrobně specifikuje oblasti, pro které jsou experti zapotřebí. Výzva pro experty je uvedena v příloze.
 
Příloha: Výzva pro zapojení expertů na problematiku virů do aktivit FAO/WHO
 
WHO
Pozn.: ILSI Europe vydal v září 2002 zprávu týkající se problematiky virů, které mohou při nedodržování odpovídajících hygienických zásad způsobovat nemoci z potravin, viz příspěvek “Viry v potravinách: objevující se problém”.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021