Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek VITAL: projekt zaměřený na značení alergenů do kategorie

Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

VITAL: projekt zaměřený na značení alergenů

Vydáno: 3.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Je uveden postup na značení alergenů z křížové kontaminace na obalu výrobků pro spotřebitele.

Systém VITAL (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling, Dobrovolné značení náhodného stopového množství alergenu) je základní standardizovaný nástroj posuzování rizika z alergenů určený pro výrobce potravin. VITAL umožňuje výrobcům potravin posoudit, k jaké úrovni křížové kontaminace vlivem kontaktu s alergenem může dojít. Tomu pak bude odpovídat preventivní značení alergenů na výrobcích určených pro spotřebitele. V příloze 1 je k dispozici manuál pro značení alergenů z křížové kontaminace (tj. manuál pro vytvoření stanoviska “Může být přítomen: XXX”).
 
AFGC (Australian Food and Grocery Council) vydala v roce 2007 příručku určenou potravinářskému průmyslu k managementu a značení alergenů (Příloha 2).
 
Příloha 1: Manuál k VITAL (pdf, 61 kB)
Příloha 2: Management a značení alergenů (pdf, 588 kB)
 
Zdroj: Allergen Bureau

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021