Bezpečnost potravin

VITAL: projekt zaměřený na značení alergenů

Vydáno: 3. 6. 2008
Autor:

Je uveden postup na značení alergenů z křížové kontaminace na obalu výrobků pro spotřebitele.

Systém VITAL (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling, Dobrovolné značení náhodného stopového množství alergenu) je základní standardizovaný nástroj posuzování rizika z alergenů určený pro výrobce potravin. VITAL umožňuje výrobcům potravin posoudit, k jaké úrovni křížové kontaminace vlivem kontaktu s alergenem může dojít. Tomu pak bude odpovídat preventivní značení alergenů na výrobcích určených pro spotřebitele. V příloze 1 je k dispozici manuál pro značení alergenů z křížové kontaminace (tj. manuál pro vytvoření stanoviska “Může být přítomen: XXX”).
 
AFGC (Australian Food and Grocery Council) vydala v roce 2007 příručku určenou potravinářskému průmyslu k managementu a značení alergenů (Příloha 2).
 
Příloha 1: Manuál k VITAL (pdf, 61 kB)
Příloha 2: Management a značení alergenů (pdf, 588 kB)