Bezpečnost potravin

Vitamin E: aditivum do živočišných krmiv, bezpečnost

Vydáno: 18. 8. 2010
Autor: berankova1

Stanovisko EFSA k bezpečnosti a účinnosti vitaminu E jako aditiva do krmiv pro všechny živočišné druhy.

Panel pro aditiva a produkty nebo látky používané do živočišných krmiv Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-FEEDAP) posuzoval bezpečnost a účinnost vitaminu E jako aditiva do krmiv pro všechny živočišné druhy.
Kompletní stanovisko bude přijato Evropskou komisí a publikováno v souladu s článkem 8(6) nařízení (EK) č. 1831/2003 dřívějšího rozhodnutí, ve shodě s článkem 18(2) nařízení.

Aditiva založená na vitaminu E jsou globálně používaná ve výživě zvířat a po desetiletí jsou prevencí deficitu vitaminu E.
Panel FEEDAP zkoumal data tří aktivních látek (all-rac-α-tokoferyl acetátu, RRR-α-tokoferyl acetátu a RRR-α-tokoferolu), v současné době schválených jako vitamin E. Biologická účinnost těchto forem je odlišná: jedna mezinárodní jednotka (IU) vitaminu E je definována jako 1 mg  all-rac-α-tokoferyl acetátu, 0,74 mg RRR-α-tokoferyl acetátu a 0,67 mg RRR-α-tokoferolu.

Používání vitaminu E v nynějších obvyklých hodnotách je bezpečné pro všechny živočišné druhy. Informace o hypervitaminóze nejsou dostatečně konzistentní k odvození maximálního množství vitaminu E v krmivech, založeného na bezpečnosti pro cílové druhy zvířat.

All-rac-α-tokoferyl acetát, RRR-α-tokoferol a RRR-α-tokoferyl acetát jsou účinné pro všechny živočišné druhy k uspokojení potřeb vitaminu E.

Panel FEEDAP dává specifické doporučení týkající se vitaminu E v IU, které omezuje použití olejnatého RRR-α-tokoferolu pro výrobce premixů, zavedením doporučeného maxima 200 IU vitaminu E/kg kompletního krmiva.

Příloha: Scientific Opinion on the safety and efficacy of vitamin E as a feed additive for all animal species

Zdroj:  EFSA