Bezpečnost potravin

Vitaminem D a vápníkem proti melanomu

Vydáno: 12. 12. 2011
Autor: Převzato z Agronavigator.cz

Studie na skupině žen s vysokým rizikem vzniku melanomu ukázala, možnost snížení rizika o polovinu při denním příjmu kombinace vitaminu D a vápníku.

Výsledkem  nové studie prováděné na Stanford University School of Medicine je zjištění, že kombinace vitaminu D s vápníkem mj. snižuje riziko vzniku melanomu u žen na polovinu. Výzkum byl prováděn u žen s vysokým rizikem melanomu, tzn. u takových, u kterých se již dříve vyskytla některá z méně nebezpečných rakovin kůže (rakovina základních nebo dlaždicových buněk).

Výzkumníci se odvolávají i na další studie, podle kterých se příjmem vitaminu D snižuje riziko i jiných druhů rakoviny (např. střeva, prsu, prostaty). Ochranný vliv má denní dávka 400 MJ vitaminu D

Vitamin D and Calcium benefit. PreparedFoods, 180, 2011, č. 8, s. 13