Bezpečnost potravin

Víte, že houby mohou být zdrojem vitaminu D? Ale pozor, není houba jako houba!

Vydáno: 10. 7. 2017
Autor: SZÚ

Informace CZVP-SZÚ o potřebě vitaminu D a o jeho obsahu v houbách.

Dlouhodobý národní program monitoringu dietární expozice člověka organizovaný CZVP-SZÚ ukázal, že většina (více jak 99 %) české populace ve věku 4 – 90 let nekonzumuje ve své obvyklé stravě dostatečné množství vitaminu D (vitamin D 2 + D 3 ).

Vitamin D by měl být spíše považován za hormon, protože ovlivňuje obrovskou plejádu funkcí organizmu, od zdravých kostí až po výkonnou imunitu. I když se jedná o mikronutrient, který si organismus dokáže vyrobit sám z cholesterolu v kůži díky UV záření, nelze na tento způsob po značnou část roku, zejména u některých populačních skupin (malé děti, starší lidé…), plně spoléhat. Pokrytí potřeby vitaminu D potravinami, hlavně od října do dubna, je proto velmi významné. Bohužel je obsažen jen v málo potravinách, často v malém množství.

Abychom přispěli k lepšímu pochopení této problematiky a případně vyvrátili některé mylné informace, které se kolem tohoto vitaminu šíří, rozhodli jsme začít uveřejňovat krátké články o zdrojích vitaminu D v potravinách. Tento článek bude věnován HOUBÁM, které během léta a podzimu tak rádi sbíráme a konzumujeme čerstvé, ale i sušené během zimních měsíců. Aby bylo jasno, každý den bychom podle nových doporučení měli v potravinách přijmout 10 – 20 µg vitaminu D. To je 2-4x více, než ve starých českých doporučeních.
 

Přečtěte si celou informaci:
1_Vitamin_D_Houby.pdf 1_Vitamin_D_Houby.pdf (237,06 KB 03.07.2017)

S. Bischofová – J. Ruprich
CZVP Brno
3.7.2017

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock