Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vláda vyšla vstříc producentům sýrů do kategorie

Legislativa ČR - Archiv > Právní předpisy ČR – základní informace> Právní předpisy ČR – základní informace
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
TZ MZe ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ MZe ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Vláda vyšla vstříc producentům sýrů

Vydáno: 2.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva MZe ze dne 2.2.2009.
Výrazná liberalizace podmínek povolení užití kaseinu a kaseinátů při výrobě sýrů je hlavním smyslem nařízení, které v návaznosti na nový předpis Evropské komise na dnešním zasedání schválila vláda.
 
Kasein je hlavní protein v kravském mléce. Obvykle tvoří asi 80 procent všech mléčných bílkovin. Řada mléčných výrobků je založena na srážení tohoto proteinu.
 
Dosavadní podmínky pro použití kaseinu byly velmi restriktivní a přinášely v praxi značné problémy při administraci povolení.  Žadatelé museli například zdůvodňovat technologickou nezbytnost kaseinu v jejich výrobních postupech.
 
„Rozhodnutí vlády o rozšíření možností využití kaseinu přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti producentů sýrů. V době současných potíží v mlékárenském sektoru to považuji za důležitý krok,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
Nařízení vládypodle jeho slov také snižuje administrativní zátěž producentů sýrů, neboť ruší některé povinnosti podávat informace a prohlášení o použití kaseinu Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.
 
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021