Bezpečnost potravin

Vláknina společnosti Cargill má v Kanadě zelenou

Vydáno: 7. 6. 2007
Autor: pospisilova

Inulinová vláknina Oliggo-Fiber společnosti Cargill byla v Kanadě schválena jako potravní vláknina a lze ji uvádět na etiketách výrobků uvádět jako „bohatý zdroj inulinu“.

Inulinová vláknina Oliggo-Fiber, patentovaná společností Cargill, byla v Kanadě schválena jako potravní vláknina, čímž řada výrobců získala možnost uvádět inulin jako ingredienci v kategorii potravní vlákniny na etikety svých výrobků. Oliggo-Fiber inulin je přírodně se vyskytující fruktan, extrahovaný z čekankového kořene a může se na etikety výrobků uvádět jako „bohatý zdroj inulinu“. Řadí se mezi oligosacharidové výrobky patřící ke skupině nestravitelných sacharidů označovaných jako fruktany. Bohatým zdrojem inulinu jsou rovněž banány, artyčoky a cibule. Podle definice AACC, Food and Nutrition Board a AOAC International je inulin obecně považován za rozpustnou vlákninu, která jako ingredience může potravinám dodávat nutriční hodnotu a současně zlepšovat texturu a chuť. Oliggo-Fiber inulin vykazuje příznivé zdravotní účinky– jako probiotikum napomáhá správnému zažívání stimulací užitečných bakterií v tlustém střevě. Může zvyšovat absorpci vápníku, což je důležité pro uchování silných kostí. Napomáhá vytvoření pocitu plnosti a jeho udržení do dlouhou dobu, zvyšuje nutriční hodnotu potravin prostřednictvím zvyšování potravní vlákniny a snižování energetického obsahu. Jako potravinářská ingredience v zásadě neovlivňuje hladinu krevního cukru, je vhodný pro diabetiky. Jeho příznivé vlastnosti se uplatňují ve funkci imitace tuku, objemového činidla, maskovacího agens, prostředku zlepšujícího chuť a texturu výrobků atd. Více informací na adrese