Inulinová vláknina Oliggo-Fiber společnosti Cargill byla v Kanadě schválena jako potravní vláknina a lze ji uvádět na etiketách výrobků uvádět jako „bohatý zdroj inulinu“.
Inulinová
vláknina Oliggo-Fiber, patentovaná společností
Cargill, byla v Kanadě schválena jako potravní vláknina, čímž řada výrobců získala možnost uvádět
inulin jako ingredienci v kategorii potravní vlákniny na etikety svých výrobků.
Oliggo-Fiber inulin je přírodně se vyskytující fruktan, extrahovaný z čekankového kořene a může se na etikety výrobků uvádět jako „bohatý zdroj inulinu“. Řadí se mezi oligosacharidové výrobky patřící ke skupině nestravitelných sacharidů označovaných jako fruktany. Bohatým zdrojem inulinu jsou rovněž banány, artyčoky a cibule. Podle definice
AACC,
Food and Nutrition Board a
AOAC International je inulin obecně považován za rozpustnou vlákninu, která jako ingredience může potravinám dodávat nutriční hodnotu a současně zlepšovat texturu a chuť.
Oliggo-Fiber inulin vykazuje příznivé zdravotní účinky– jako probiotikum napomáhá správnému zažívání stimulací užitečných bakterií v tlustém střevě. Může zvyšovat absorpci vápníku, což je důležité pro uchování silných kostí. Napomáhá vytvoření pocitu plnosti a jeho udržení do dlouhou dobu, zvyšuje nutriční hodnotu potravin prostřednictvím zvyšování potravní vlákniny a snižování energetického obsahu. Jako potravinářská ingredience v zásadě neovlivňuje hladinu krevního cukru, je vhodný pro diabetiky. Jeho příznivé vlastnosti se uplatňují ve funkci imitace tuku, objemového činidla, maskovacího agens, prostředku zlepšujícího chuť a texturu výrobků atd. Více informací
na adrese