Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vlhkost obilí – rozhodující kvalitativní hodnota mezi sklizní a prodejem do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Vlhkost obilí – rozhodující kvalitativní hodnota mezi sklizní a prodejem

Vydáno: 13.9.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Přehledový dokument o souvislosti mezi obsahem vody v zrnu a v okolí, teplotou a tlakem vzduchu, vodní aktivitou a napadením plísněmi.
Známým faktem je, že vývoj plísní v obilí nastává při úrovni vodní aktivity aw > 0,65, takže dodržením této hodnoty během skladování a přepravy se zásadně sníží riziko vytváření mykotoxinů (především ochratoxin A, OTA). Hodnota aw má zásadní význam pro stabilitu a skladovatelnost obilí a pro process dozrávání (zvýšení se projevuje “orosením zrna” a snížením sypkosti). Měření aw je nástrojem
-      proti kolísání kvality, k snížení nákladů omezením ztrát,
-      k zvýšení technologické účinnosti (kontrola a modifikace prováděných operací (sušení, , provětrávání, skladování, sestavování partií,
-      k identifikaci a popisu rizik,
-      k vyhodnocení řízení procesů,
-      k stanovení metodických zásad,
-      k informovanosti o odborných problémech.
Pro prevenci a snižování fusáriových toxinů v obilí a obilných produktech je v doporučení Komise z 17. 8. 2006 (OJ L 234, 29.08.2006, s. 35) uvedena aw hodnota aw= 0,65 a vytřídění napadených zrn.
Podle ISO 6322/1-1981 se doporučuje obsah vlhkosti v zrnu 13,2 – 14,3 %, aw 0,60 – 0,65, vlhkost vzduchu v horní části skladového prostoru 55 – 60 %. Hodnota aw odpovídá obsahu vody u pšenice, žita a ječmene 14,0 – 14,5 %, u ovsa 12 %. Znamená to snížit sušením vlhkost z obvyklých 16 %. Snížení obsahu vody je ještě důležitější než snížení teploty z 18 na 10 °C.

Pro prevenci a snížení kontaminace mykotoxiny (včetně ochratoxinu A, zearalenonů, fumonisinů a trichotecenů) zpracoval Codex Alimentarius „Kód pro praxi“ (CAC/RCP 51-2003).

Struktura citovaného článku:
1.    Úvod
2.    Význam rozdílných termínů týkajících se vlhkosti
3.    Vodní aktivita obilí
4.    Výsledky konkrétních studií zaměřených na vlhkost obilí a aw
5.    Závěr

Mühle + Mischfutter, 148, 2011, č. 15, s. 490-494
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021