Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vliv barvy kartonových obalů na vznik pachutě UHT-mléka do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Vliv barvy kartonových obalů na vznik pachutě UHT-mléka

Vydáno: 10.4.2009
Tisk článku
Japonští výzkumníci prokázali, že černé obaly nejlépe chrání mléko vystavené světlu před chemickými změnami.
Japonská společnost Morinaga Milk Industry zkoumala, jaký vliv má barva kartonových obalů na změny chuti UHT-mléka vystaveného během skladování světlu. K pokusům byly použity kartony se stříškou od Nippon Paper-Pak (PE/karton/PE), které byly zvnějšku potištěny následujícími barvami: černá, červená, zelená, modrá a bílá. Obaly byly naplněny mlékem ošetřeným na deskovém pastéru teplotou 130 °C s výdrží 2 s. Mléko bylo skladováno 10 dní při teplotě 10 °C, přičemž bylo ozařováno světlem fluorescenční lampy (ca 1500 Lux).
Mléko bylo před a po skladování senzoricky hodnoceno skupinou hodnotitelů a také pomocí chuťového senzoru, a dále byl analyzován obsah hexanalu plynovou chromatografií v kombinaci s hmotnostní spektroskopií.
Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že černá barva je nejúčinnější ochranou před průnikem světla a souvisejícími změnami. Naopak nejméně chrání bílá barva. Mezi ochranným vlivem ostatních barev nebyl zjištěn rozdíl. V souladu s tím bylo analýzou zjištěno, že v bílém obalu byl nejvyšší obsah hexanalu, v černém nejnižší, v obalech ostatních barev byl obsah hexanalu mezi těmito hodnotami. Vyplývá z toho, že obsah hexanalu je objektivním znakem pro zjištění pachutě mléka.

Milchwissenschaft, 64, 2009, č. 2, s. 143-146
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021