Bezpečnost potravin

Vliv barvy kartonových obalů na vznik pachutě UHT-mléka

Vydáno: 10. 4. 2009
Autor:

Japonští výzkumníci prokázali, že černé obaly nejlépe chrání mléko vystavené světlu před chemickými změnami.

Japonská společnost Morinaga Milk Industry zkoumala, jaký vliv má barva kartonových obalů na změny chuti UHT-mléka vystaveného během skladování světlu. K pokusům byly použity kartony se stříškou od Nippon Paper-Pak (PE/karton/PE), které byly zvnějšku potištěny následujícími barvami: černá, červená, zelená, modrá a bílá. Obaly byly naplněny mlékem ošetřeným na deskovém pastéru teplotou 130 °C s výdrží 2 s. Mléko bylo skladováno 10 dní při teplotě 10 °C, přičemž bylo ozařováno světlem fluorescenční lampy (ca 1500 Lux).
Mléko bylo před a po skladování senzoricky hodnoceno skupinou hodnotitelů a také pomocí chuťového senzoru, a dále byl analyzován obsah hexanalu plynovou chromatografií v kombinaci s hmotnostní spektroskopií.
Výsledky senzorického hodnocení ukázaly, že černá barva je nejúčinnější ochranou před průnikem světla a souvisejícími změnami. Naopak nejméně chrání bílá barva. Mezi ochranným vlivem ostatních barev nebyl zjištěn rozdíl. V souladu s tím bylo analýzou zjištěno, že v bílém obalu byl nejvyšší obsah hexanalu, v černém nejnižší, v obalech ostatních barev byl obsah hexanalu mezi těmito hodnotami. Vyplývá z toho, že obsah hexanalu je objektivním znakem pro zjištění pachutě mléka.
Milchwissenschaft, 64, 2009, č. 2, s. 143-146