Ve Velké Británii zjistili vliv potravinářských barviv na hyperaktivitu dětí. Zdravotní účinky všech potravinářských barviv nově prověřuje EFSA.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (
Food Standards Agency, FSA) informoval Evropský úřad pro
bezpečnost potravin o zjištění výzkumníků ze Southampton University. Ti se domnívají, že směs určitých potravinářských barviv a benzoanu sodného jako konzervačního prostředku by mohla mít negativní vliv na chování dětí a sice na jejich hyperaktivitu. Uvedenými barvivy se již zabývá panel pro
aditiva,
aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami, a to v rámci nového prověřování bezpečnosti všech potravinářských barviv, které již
EFSA zahájil. Více informací je k dispozici
zde.
Negativní účinky barviv na chování dětí byly zjištěny u dvou směsí obsahujících:
* směs A: E 110 (Žluť SY), E 102 (Tartrazin), E 122 (Carmoisine), E 124 (Ponceau 4R) a E 211 (benzoan sodný);
* směs B: E 110 (Žluť SY), E 104 (Chinolinová žluť), E 122 (122 (Carmoisin), E 129 (Allura červeň AC) a E 211 (benzoan sodný).
Všechna uvedená
barviva jsou schválena pro použití do potravin. Používají se hlavně do
cukrovinek, jemného pečiva a nealkoholických nápojů.
Ve zprávě EFSA se uvádí, že je zapotřebí další výzkum, aby se zjištění výzkumníků ve Velké Británii potvrdilo.