Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vliv potravinářských barviv na chování dětí do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Vliv potravinářských barviv na chování dětí

Vydáno: 8.9.2007
Tisk článku
Ve Velké Británii zjistili vliv potravinářských barviv na hyperaktivitu dětí. Zdravotní účinky všech potravinářských barviv nově prověřuje EFSA.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (Food Standards Agency, FSA)  informoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin o zjištění výzkumníků ze Southampton University. Ti se domnívají, že směs určitých potravinářských barviv a benzoanu sodného jako konzervačního prostředku by mohla mít negativní vliv na chování dětí a sice na jejich hyperaktivitu. Uvedenými barvivy se již zabývá panel pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami, a to v rámci nového prověřování bezpečnosti všech potravinářských barviv, které již EFSA zahájil. Více informací je k dispozici zde.

Negativní účinky barviv na chování dětí byly zjištěny u dvou směsí obsahujících:
* směs A: E 110 (Žluť SY), E 102 (Tartrazin), E 122 (Carmoisine), E 124 (Ponceau 4R) a E 211 (benzoan sodný);
* směs B: E 110 (Žluť SY), E 104 (Chinolinová žluť), E 122 (122 (Carmoisin), E 129 (Allura červeň AC) a E 211 (benzoan sodný).
Všechna uvedená barviva jsou schválena pro použití do potravin. Používají se hlavně do
cukrovinek, jemného pečiva a nealkoholických nápojů.
Ve zprávě EFSA se uvádí, že je zapotřebí další výzkum, aby se zjištění výzkumníků ve Velké Británii potvrdilo.
 
Tisková zpráva EFSA  (6. září 2007)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021