Bezpečnost potravin

Vliv potravinářských barviv na chování dětí

Vydáno: 8. 9. 2007
Autor: pospisilova

Ve Velké Británii zjistili vliv potravinářských barviv na hyperaktivitu dětí. Zdravotní účinky všech potravinářských barviv nově prověřuje EFSA.

Úřad pro potraviny ve Velké Británii (Food Standards Agency, FSA)  informoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin o zjištění výzkumníků ze Southampton University. Ti se domnívají, že směs určitých potravinářských barviv a benzoanu sodného jako konzervačního prostředku by mohla mít negativní vliv na chování dětí a sice na jejich hyperaktivitu. Uvedenými barvivy se již zabývá panel pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami, a to v rámci nového prověřování bezpečnosti všech potravinářských barviv, které již EFSA zahájil. Více informací je k dispozici zde.
Negativní účinky barviv na chování dětí byly zjištěny u dvou směsí obsahujících:
* směs A: E 110 (Žluť SY), E 102 (Tartrazin), E 122 (Carmoisine), E 124 (Ponceau 4R) a E 211 (benzoan sodný);
* směs B: E 110 (Žluť SY), E 104 (Chinolinová žluť), E 122 (122 (Carmoisin), E 129 (Allura červeň AC) a E 211 (benzoan sodný).
Všechna uvedená barviva jsou schválena pro použití do potravin. Používají se hlavně do
cukrovinek, jemného pečiva a nealkoholických nápojů.
Ve zprávě EFSA se uvádí, že je zapotřebí další výzkum, aby se zjištění výzkumníků ve Velké Británii potvrdilo.
 
Tisková zpráva EFSA  (6. září 2007)