Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vliv stravy na vývoj alergie do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Vliv stravy na vývoj alergie

Vydáno: 13.4.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Strava jako potenciální determinant astmatu.
V posledních desetiletích přibývá v západních zemích případů výskytu astmatu. Existuje názor, že k tomuto zvýšení dochází v důsledku změny stravy. Existují různé hypotézy, pokud jde o vliv stravy na zvýšený výskyt astmatu. Zvýšený výskyt se přisuzuje např.
– nižšímu příjmu antioxidantů stravou,
– nižšímu příjmu n-3 PUFA* s dlouhým řetězcem a zvyšujícímu se příjmu n-6 PUFA,
– neodpovídajícímu příjmu (suplementace, deficit) vitaminu D.
Studie naznačují, že existuje spojení mezi astmatem a dietetickými antioxidanty (vitaminem E, vitaminem C, karotenoidy, selenem, flavonoidy, ovocem), lipidy (PUFA, máslem, margarinem, rybami) a vitaminem D. Obohacování stravy dospělých osob s astmatem o antioxidanty a lipidy však přináší jen minimální, pokud vůbec nějaký, klinický prospěch.
Stále více se prosazuje názor, že astma dětí je ovlivněno stravou matky během těhotenství, zejména příjmem některých nutričních faktorů (vitaminu E, vitaminu D, selenu, PUFA). Strava matky má vliv na vývoj dýchacích cest a imunity u dětí.
 
Proceedings of the Nutrition Society 69, 2010, č. 2, s. 1–10
Objednávka kopie článku
 
Snižování rizika astmatu u dětí prostřednictvím stravy matek
Počáteční výživa a její pozdější důsledky
Naprogramování zdraví v dospělosti výživou v počátku života
Lipidy ve výživě
 
*) PUFA, polynenasycené mastné kyseliny
Heslo “Mastné kyseliny” v A–Z slovníku pro spotřebitele
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021