Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vliv změny klimatu na produkci aflatoxinu B1 v cereáliích do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Spolupráce dle čl. 36 - Archiv > Spolupráce dle čl. 36 - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Vliv změny klimatu na produkci aflatoxinu B1 v cereáliích

Vydáno: 14.7.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Nový projekt EFSA. EFSA vyzývá k zasílání návrhů, které budou využity pro vypracování studie. Termín: do 7.9.2009.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 10.7.2009 výzvu k podávání návrhů, které budou využity ve studii zaměřené na potenciální zvýšení aflatoxinu B1 v cereáliích v EU jako důsledku změny klimatu.
Aflatoxin B1 je mykotoxin produkovaný plísněmi, které rostou na určitých cereáliích, např. kukuřici, pšenici a rýži. Vyskytuje se hlavně v teplém a vlhkém podnebí a je karcinogenní.
Na základě různých scénářů změny klimatu se budou v rámci projektu shromažďovat a analyzovat údaje o aflatoxinu B1 a budou se vytvářet prediktivní modely, formulovat scénáře a vytvářet mapy ukazující potenciální kontaminaci úrody cereálií v budoucnu.
Výsledky studie o potenciální nově se objevující kontaminaci cereálií mykotoxiny v EU v důsledku změny klimatu využije EFSA ve své další práci.
 
Projekt EFSA koordinuje skupina, která se zaměřuje na nově se objevující rizika (Emerging Risks Unit). Vědecké organizace jmenované členskými státy EU mají do 7.9.2009 zasílat návrhy na vypracování studie. Vybrané návrhy získají od EFSA grant ve výši až 250 tisíc EUR.
Více informací o podávání návrhů (vědecká spolupráce členských států s EFSA na základě článku 36 nařízení (ES) č. 178/2002).
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021