Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin |
05.04.2002 |
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku. |
28.02.2012 |
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách. |
11.07.2012 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
02.08.2011 |
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly. |
17.06.2011 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011. |
20.09.2011 |
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný. |
14.02.2012 |
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení. |
05.05.2011 |
Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011. |
04.05.2011 |
EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení. |
03.06.2011 |
Stanovisko EFSA z 1.6.2011. |
17.06.2011 |
Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011. |
14.04.2011 |
Dvě vědecká stanoviska EFSA ze dne 13.4.2011. |
18.04.2011 |
Podle posudku norského Vědeckého výboru pro bezpečnost potravin není prokazatelný příznivý Bifidobacterium lactis Bb12 v dětské výživě, nelze vyloučit riziko. |
05.04.2011 |
Přehled metod, které zamezují tvorbě biogenních aminů a metod, které degradují vytvořené biogenní aminy. |
06.04.2011 |
Dalších 63 vědeckých stanovisek ke 442 zdravotním tvrzením podle článku 13.1 nařízení (ES) č. 1924/2006. |
11.04.2011 |
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest. |
16.12.2008 |
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné. |
03.10.2008 |
Panel NDA úřadu EFSA zveřejnil stanovisko navrhující doporučené dávky potravin pro obyvatele Evropy a vyzývá k připomínkování do 15. 12. 2008. |
19.09.2008 |
EFSA zahájil nábor nových členů pro příští tříleté období. Přihlášky lze podávat do 7. ledna 2009. |
30.10.2008 |
Úřad EFSA se negativně vyjádřil k používání tvrzení ohledně vlivu bílkovin na růst kostí, luteinu pro zlepšení zraku, probiotika proti trávicím potížím, a k používání některých látek v doplňcích. |
07.01.2009 |
S jakými druhy nedůvěry či neopodstatněných výtek ke kojenecké výživě se dnes setkáváme. |
30.01.2009 |
Konference TNO, která se uskuteční ve dnech 29.–30. května v Amsterodamu (Nizozemí). |
17.03.2008 |
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje. |
16.04.2008 |
Sloučeniny vanadu přidávané do doplňků stravy pro sportovce nemají být zařazeny v seznamu povolených látek, protože se vstřebávají ve větší míře než přirozené formy vanadu. |
10.04.2008 |
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci. |
31.08.2007 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti alfa-cyklodextrinu ve funkci přísady nového typu. |
05.09.2007 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
03.09.2010 |
EFSA potvrdil svá původní stanoviska. Uváděné účinky extraktu byliny Caralluma fimbriata se neprokázaly. |
08.09.2010 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
21.09.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. |
01.10.2010 |
|
05.11.2010 |
Med jako rezervoár spór C. botulinum by neměly konzumovat děti do jednoho roku. |
27.05.2010 |
Výživové hodnoty, biologická funkčnost mléčné kojenecké výživy. Chyby při přípravě. |
16.04.2010 |
Výživářský zázrak bude konečně na českém trhu – a v bio kvalitě. |
09.11.2009 |
Tepelné ošetření může alergenní účinek snížit (např.u syrovátkových bílkovin), zvýšit (např. u pražených arašídů nebo vařené čočky) nebo neovlivnit (např. u korýšů). |
01.12.2009 |
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací. |
30.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “železo přispívá k normálnímu kognitivnímu vývoji dětí”. |
23.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “jód přispívá k normálnímu růstu dětí”. |
23.11.2009 |
Zdravotní rizika konzumace českých sladkovodních ryb jsou naštěstí velmi malá, na rozdíl od mořských ryb hlavně ze subtropů a tropů. |
27.03.2009 |
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009. |
10.04.2009 |
Strukturovaná databáze zaměřená na výživovou stránku mléka a mléčných výrobků. |
25.09.2009 |
Prezentace z konference IFST, která se uskutečnila ve dnech 5.–8. dubna 2011. |
20.04.2011 |
PRI pro dospělé jsou stanoveny na 0,83 g/kg tělesné hmotnosti za den. Příjem bílkovin různými skupinami spotřebitelů v EU je přiměřený. |
20.02.2012 |
EFSA nepovažuje za prokázané, že izoláty ze sojových bílkovin snižují LDL-cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění. |
24.02.2012 |
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy. |
19.10.2011 |
Podle stanoviska EFSA je lykopen z Blakeslea trispora nutričně ekvivalentní přirozenému, ale dosavadní studie nestačí na stanovení hodnoty ADI. Při obohacování potravin tímto lykopenem nelze očekávat negativní efekt, avšak problematická je forma suplementů.
|
10.07.2005 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Udělovaná Federací švýcarských producentů mléka (SMP). Přehled vítězů od roku 1968. |
25.02.2006 |
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii. |
17.02.2006 |
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce. |
02.10.2004 |
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %. |
17.01.2013 |
ANSES zdůrazňuje rizika spojená s krmením kojenců nápoji jinými než mateřské mléko a náhražky mateřského mléka. |
05.04.2013 |
ÚKZÚZ bude prezentovat své činnosti na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně. |
03.05.2017 |
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 2. 2014. |
13.02.2014 |
Veřejná konzultace EFSA potrvá do 4. března 2018. |
16.01.2018 |
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek. |
13.04.2018 |
EFSA aktualizoval Pokyny k žádostem o schválení zdravotních tvrzení při označování potravin. |
04.02.2016 |
První termín kurzu je 24. 6. 2020. |
29.05.2020 |
Stanovisko SZPI |
16.12.2021 |
On-line, 28. června 2022 |
17.06.2022 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval alergenní potenciál derivátů alergenních přísad a vydal stanovisko k devíti žádostem o výjimku z jejich povinného uvádění na etiketě výrobků. Je uveden jejich seznam. |
01.12.2004 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
08.08.2011 |
Zájemci se mohou hlásit do 31.5.2011. |
06.04.2011 |
Simultánní detekce sedmi alergizujících potravin metodou LC/MS/MS a porovnání výsledků s komerčními ELISA kity. |
10.05.2011 |
Termín prodloužen do 14. 6. 2011. |
30.05.2011 |
EFSA, úkoly, organizační struktura, činnosti, odkazy na personální obsazení |
05.09.2003 |
Dne 1.10.2009 uveřejnil EFSA prvních 94 stanovisek týkajících se 523 zdravotních tvrzení navržených členskými státy EU. |
02.10.2009 |
Bylo vydáno rozhodnutí schvalující uvádění na trh „Ice Structuring Protein“, vitaminu K2 z Bacillus subtilis, lykopenu a lykopenového oleorezinu. |
15.05.2009 |
Celosvětový trh bezlepkovými výrobky se rychle rozvíjí a poskytuje velké příležitosti pro průmysl, ovšem stále je nutno se intenzivně zabývat chutí a texturou bezlepkových potravin. |
15.08.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Vliv homogenizace mléka na ty vlastnosti mléka, které se projevují na zdraví. |
17.06.2006 |
Nizozemská databáze alergenů ALBA obsahuje seznam více než 170 alergenních složek. Dobrovolné rozšířené označování alergenů v souladu s nadací ECARF znamená serióznější přístup k alergikům. |
12.05.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Je popsán rozvoj legislativně volného sektoru superšťáv, tedy produktů z exotického ovoce s nutričním benefitem, především jako zdroje antioxidantů. |
30.03.2008 |
Použití oleoresinu z rajčat nebo 10% disperze syntetického lykopenu odpovídá bezpečnostně ostatním zdrojům lykopenu, ale jejich aplikací by mohlo dojít k překročení hodnoty ADI. |
24.05.2008 |
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, který vychází ze směrnice 2000/13/ES a 90/496/EHS. |
22.04.2008 |
Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. |
20.04.2008 |
Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Informace ze serveru iDNES.cz. |
23.01.2009 |
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů. |
19.01.2009 |
Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů. |
17.09.2008 |
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí. |
22.08.2008 |
Do 31.7.2009 má EFSA vypracovat vědecká stanoviska k navrhovaným tvrzením. Od ledna 2010 bude existovat pozitivní seznam tvrzení schválených Komisí. |
24.10.2008 |
V loňském roce 2021 vědecký výbor zpracoval a zveřejnil 2 odborné studie. |
04.02.2022 |
Zpráva o konferenci včetně abstrakt přednášek a prezentací |
20.04.2018 |
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví |
23.09.2019 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu. |
29.05.2015 |
Informace SZÚ ze dne 21. 7. 2017. |
25.07.2017 |
Vědecký panel NDA vydal vědecké stanovisko k tolerovatelnému dennímu příjmu EPA, DHA a DPA. |
16.08.2012 |
V Evropském parlamentu se diskutuje o výkladu požadavků nařízení 1169/2011/EU na formu poskytování povinných údajů o alergenech u nebalených potravin. |
27.03.2013 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu křemíku. Není pravděpodobné, aby odhadovaný typický dietetický příjem křemíku měl škodlivé účinky na lidský organismus. |
01.12.2004 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení pšeničných maltodextrinům (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
17.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad. |
02.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že údaje o příjmu bóru jsou omezené. Zdá se však, že příjem bóru v EU z potravin a vody je pod horní tolerovatelnou hladinou (UL). Konzumace některých doplňků stravy obsahujících bór může vést k příjmům, které UL přesahují. |
02.12.2004 |