Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Výsledky vyhledávání

Fulltextové vyhledávání článků

Název / Anotace
Datum vydání
Řadit vzestupně dle datumu. / Řadit sestupně dle datumu.
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku.
30.07.2006
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”.
21.11.2007
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007.
02.09.2007
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V.
09.09.2007
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake.
19.01.2008
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích.
08.08.2008
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků.
12.06.2008
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit.
03.06.2008
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  
29.03.2008
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách.
20.02.2008
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy.
08.02.2008
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin.
08.02.2008
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením.
29.09.2008
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci.
16.09.2008
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie).
21.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU.
07.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU.
07.01.2009
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí.
04.12.2008
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest.
16.12.2008
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné.
03.10.2008
Panel NDA úřadu EFSA zveřejnil stanovisko navrhující doporučené dávky potravin pro obyvatele Evropy a vyzývá k připomínkování do 15. 12. 2008.
19.09.2008
EFSA zahájil nábor nových členů pro příští tříleté období. Přihlášky lze podávat do 7. ledna 2009.
30.10.2008
Úřad EFSA se negativně vyjádřil k používání tvrzení ohledně vlivu bílkovin na růst kostí, luteinu pro zlepšení zraku, probiotika proti trávicím potížím, a k používání některých látek v doplňcích.
07.01.2009
S jakými druhy nedůvěry či neopodstatněných výtek ke kojenecké výživě se dnes setkáváme.
30.01.2009
Konference TNO, která se uskuteční ve dnech 29.–30. května v Amsterodamu (Nizozemí).
17.03.2008
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje.
16.04.2008
Sloučeniny vanadu přidávané do doplňků stravy pro sportovce nemají být zařazeny v seznamu povolených látek, protože se vstřebávají ve větší míře než přirozené formy vanadu.
10.04.2008
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci.
31.08.2007
Stanovisko EFSA k bezpečnosti alfa-cyklodextrinu ve funkci přísady nového typu.
05.09.2007
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný.
03.09.2010
EFSA potvrdil svá původní stanoviska. Uváděné účinky extraktu byliny Caralluma fimbriata se neprokázaly.
08.09.2010
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný.
21.09.2010
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií.
01.10.2010
05.11.2010
Med jako rezervoár spór C. botulinum by neměly konzumovat děti do jednoho roku.
27.05.2010
Výživové hodnoty, biologická funkčnost mléčné kojenecké výživy. Chyby při přípravě.
16.04.2010
Výživářský zázrak bude konečně na českém trhu – a v bio kvalitě.
09.11.2009
Tepelné ošetření může alergenní účinek snížit (např.u syrovátkových bílkovin), zvýšit (např. u pražených arašídů nebo vařené čočky) nebo neovlivnit (např. u korýšů).
01.12.2009
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací.
30.11.2009
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “železo přispívá k normálnímu kognitivnímu vývoji dětí”.
23.11.2009
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “jód přispívá k normálnímu růstu dětí”.
23.11.2009
Zdravotní rizika konzumace českých sladkovodních ryb jsou naštěstí velmi malá, na rozdíl od mořských ryb hlavně ze subtropů a tropů.
27.03.2009
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009.
10.04.2009
Strukturovaná databáze zaměřená na výživovou stránku mléka a mléčných výrobků.
25.09.2009
Prezentace z konference IFST, která se uskutečnila ve dnech 5.–8. dubna 2011.
20.04.2011
PRI pro dospělé jsou stanoveny na 0,83 g/kg tělesné hmotnosti za den. Příjem bílkovin různými skupinami spotřebitelů v EU je přiměřený.
20.02.2012
EFSA nepovažuje za prokázané, že izoláty ze sojových bílkovin snižují LDL-cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění.
24.02.2012
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy.
19.10.2011
Podle stanoviska EFSA je lykopen z Blakeslea trispora nutričně ekvivalentní přirozenému, ale dosavadní studie nestačí na stanovení hodnoty ADI. Při obohacování potravin tímto lykopenem nelze očekávat negativní efekt, avšak problematická je forma suplementů.
10.07.2005
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.
18.01.2006
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.
18.01.2006
Udělovaná Federací švýcarských producentů mléka (SMP). Přehled vítězů od roku 1968.
25.02.2006
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii.
17.02.2006
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce.
02.10.2004
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %.
17.01.2013
ANSES zdůrazňuje rizika spojená s krmením kojenců nápoji jinými než mateřské mléko a náhražky mateřského mléka.
05.04.2013
ÚKZÚZ bude prezentovat své činnosti na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně.
03.05.2017
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 2. 2014.
13.02.2014
Veřejná konzultace EFSA potrvá do 4. března 2018.
16.01.2018
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek.
13.04.2018
EFSA aktualizoval Pokyny k žádostem o schválení zdravotních tvrzení při označování potravin.
04.02.2016
První termín kurzu je 24. 6. 2020.
29.05.2020
Stanovisko SZPI
16.12.2021
On-line, 28. června 2022
17.06.2022
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval alergenní potenciál derivátů alergenních přísad a vydal stanovisko k devíti žádostem o výjimku z jejich povinného uvádění na etiketě výrobků. Je uveden jejich seznam.
01.12.2004
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011.
08.08.2011
Zájemci se mohou hlásit do 31.5.2011.
06.04.2011
Simultánní detekce sedmi alergizujících potravin metodou LC/MS/MS a porovnání výsledků s komerčními ELISA kity.
10.05.2011
Termín prodloužen do 14. 6. 2011.
30.05.2011
EFSA, úkoly, organizační struktura, činnosti, odkazy na personální obsazení
05.09.2003
Dne 1.10.2009 uveřejnil EFSA prvních 94 stanovisek týkajících se 523 zdravotních tvrzení navržených členskými státy EU.
02.10.2009
Bylo vydáno rozhodnutí schvalující uvádění na trh „Ice Structuring Protein“, vitaminu K2 z Bacillus subtilis, lykopenu a lykopenového oleorezinu.
15.05.2009
Celosvětový trh bezlepkovými výrobky se rychle rozvíjí a poskytuje velké příležitosti pro průmysl, ovšem stále je nutno se intenzivně zabývat chutí a texturou bezlepkových potravin.
15.08.2007
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin.
16.06.2007
Vliv homogenizace mléka na ty vlastnosti mléka, které se projevují na zdraví.
17.06.2006
Nizozemská databáze alergenů ALBA obsahuje seznam více než 170 alergenních složek. Dobrovolné rozšířené označování alergenů v souladu s nadací ECARF znamená serióznější přístup k alergikům.
12.05.2007
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin.
16.06.2007
Je popsán rozvoj legislativně volného sektoru superšťáv, tedy produktů z exotického ovoce s nutričním benefitem, především jako zdroje antioxidantů.
30.03.2008
Použití oleoresinu z rajčat nebo 10% disperze syntetického lykopenu odpovídá bezpečnostně ostatním zdrojům lykopenu, ale jejich aplikací by mohlo dojít k překročení hodnoty ADI.
24.05.2008
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, který vychází ze směrnice 2000/13/ES a 90/496/EHS.
22.04.2008
Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění  vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. 
20.04.2008
Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Informace ze serveru iDNES.cz.
23.01.2009
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů.
19.01.2009
Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů.
17.09.2008
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí.
22.08.2008
Do 31.7.2009 má EFSA vypracovat vědecká stanoviska k navrhovaným tvrzením. Od ledna 2010 bude existovat pozitivní seznam tvrzení schválených Komisí.
24.10.2008
V loňském roce 2021 vědecký výbor zpracoval a zveřejnil 2 odborné studie.
04.02.2022
Zpráva o konferenci včetně abstrakt přednášek a prezentací
20.04.2018
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví
23.09.2019
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu.
29.05.2015
Informace SZÚ ze dne 21. 7. 2017.
25.07.2017
Vědecký panel NDA vydal vědecké stanovisko k tolerovatelnému dennímu příjmu EPA, DHA a DPA.
16.08.2012
V Evropském parlamentu se diskutuje o výkladu požadavků nařízení 1169/2011/EU na formu poskytování povinných údajů o alergenech u nebalených potravin.
27.03.2013
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu křemíku. Není pravděpodobné, aby odhadovaný typický dietetický příjem křemíku měl škodlivé účinky na lidský organismus.
01.12.2004
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení pšeničných maltodextrinům (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC.
17.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad.
02.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že údaje o příjmu bóru jsou omezené. Zdá se však, že příjem bóru v EU z potravin a vody je pod horní tolerovatelnou hladinou (UL). Konzumace některých doplňků stravy obsahujících bór může vést k příjmům, které UL přesahují.
02.12.2004
Počet: 333 Velikost stránky
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021