V USA vzniklo nové konsorcium pro výzkum potravinové alergie. |
09.07.2005 |
V rámci projektu EuroPrevall se vyvíjejí přesnější způsoby stanovení potravinové alergie. |
27.07.2007 |
Švýcarské centrum pro alergie, kůži a astma zavedlo logo dokumentující splnění zpřísněných pravidel hodnocení, kontroly a označování potravin a kosmetiky. |
19.09.2007 |
Přehled aktivit pracovní skupiny pro alergie, přístup k odborným publikacím. |
25.03.2009 |
Přehled zaměřený na různé typy PNT a s nimi související riziko potravinové alergie. |
04.03.2007 |
Z kontaktní alergie se může někdy vyvinout i alergie na stravu obsahující nikl. Nikl se vyskytuje ve všech potravinách; rostlinné jsou na nikl bohatší než živočišné. |
20.02.2004 |
Výzkumný projekt EU, v rámci kterého byly v jablkách identifikovány čtyři alergeny. Byl zmapován výskyt alergie na jablka v evropských zemích a byl vypracován postup pro vyšlechtění odrůd jablek s nízkým obsahem alergenů. |
03.02.2005 |
Alergie z potravin |
06.01.2004 |
Leatherhead Food International, instituce která zajišťuje technický a informační servis pro potravinářských průmysl, pořádá 24. 2. 2004 v Leatherheadu kurz pro výrobce potravin na téma Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance. |
20.02.2004 |
Leatherhead Food International, instituce která zajišťuje technický a informační servis pro potravinářských průmysl, pořádá 24. 2. 2004 v Leatherheadu kurz pro výrobce potravin na téma Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance. |
20.02.2004 |
V USA a Kanadě vzrůstá počet dětí s alergiemi na arašídy a další druhy ořechů. |
17.12.2003 |
Britští experti revidovali svůj dřívější názor na konzumaci arašídů. |
16.10.2009 |
Podle serveru iDNES.cz je třeba zjistit, zda nepříznivá reakce na potraviny se skutečně potravinovou alergií. |
13.02.2009 |
Vědecké symposium, které se uskuteční ve městě Luoyang (Čína) ve dnech 13.–17.4.2010. |
27.01.2010 |
Ve Španělsku jsou ryby třetím nejčastějším alergenem u dětí do dvou let. |
11.02.2009 |
Zpráva z konference, která se uskutečnila v Londýně v březnu 2011. |
16.06.2011 |
Švédská firma BioGaia ukončila klinickou studii, neboť se nepotvrdilo, že probiotická bakterie Lactobacillus reuteri zamezuje výskytu alergie. |
08.01.2006 |
Časná a pozdní přecitlivělost , ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, doporučení FAO, WHO, WTO a EU , preventivní označování , evropský projekt databází potravinářských intolerancí. |
16.03.2012 |
Vybrané výzkumné projekty podporované Evropskou komisí. Zdroje informací o potravinových alergenech. |
25.03.2009 |
V Itálii studují faktory, které vedou k alergickým projevům po konzumaci čekanky obecné, která je zde populárním druhem zeleniny. |
24.03.2005 |
chování lepku v trávicím traktu, zdokonalení metod stanovení lepku, sledování vztahu mezi dávkou lepku a odezvou u osob s celiakií a citlivých na lepek |
01.11.2002 |
kojenecká výživa, náhrada mléčné výživy, křížové reakce, geneticky modifikovaná sója |
30.05.2001 |
Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se bude konat dne 29. října 2013. |
17.10.2013 |
Od konce 90. let se rychle zvyšuje počet případů alergické reakce na kiwi u dětí, především ve věku do 5 let. |
21.06.2003 |
Některé glykoproteiny, které jsou přirozenou složkou hroznů se strukturou podobají známým alergenům. Jejich přítomnost ve víně může být příčinou vyskytujících se alergií. |
19.04.2011 |
V USA zahájilo činnost Konsorcium pro výzkum potravinových alergií.
|
13.07.2005 |
Byla vytvořena v rámci výzkumného projektu “EuroPrevall” podporovaného Evropskou komisí. |
24.01.2008 |
Informace Ministerstva zemědělství, Odboru potravinářského |
02.08.2018 |
Online vzdělávací program určený všem, kteří se chtějí dovědět více o alergii na potraviny. |
15.05.2009 |
Strava jako potenciální determinant astmatu. |
13.04.2010 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
cereální výrobky, sýry, alergeny roztočů jako chemické kontaminanty, limit roztočů ve výrobcích |
06.06.2001 |
Krev od dárců, kteří konzumovali před odběrem arašídy, vyvolala alergickou reakci u pacienta. |
20.06.2011 |
on-line databáze alergenů, bioinformatika, modelování, Velká Británie |
30.08.2002 |
alergie z potravin, burské oříšky, vejce, pečivo, mražené krémy, cukrovinky, dobrá výrobní praxe |
18.08.2001 |
Potravinová alergie je častější u dětí žijících ve městě než u dětí na venkově. |
13.04.2011 |
V USA bylo zamítnuto tvrzení o vlivu částečně hydrolyzované syrovátky na snížení alergie u kojenců na kojenecké výživě. |
17.05.2006 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
poruchy trávicího traktu: průjem, Helicobacter pylori, symptomy střeva, rakovina, zácpa; mukózní imunita, alergie, kardiovaskulární onemocnění, poruchy urogenitálního traktu |
28.08.2002 |
Inulin využívaný jako prebiotikum má řadu příznivých účinků, ale může způsobovat problémy u osob s intolerancí fruktózy a výjimečně i alergie. |
08.11.2010 |
Vývoj protilátky TNX-901, která blokuje činnost imunoglobulinu E a tím zamezuje spuštění alergické reakce. Na vývoji alergie na podzemnici u dětí se může podílet pleťový krém s obsahem oleje z podzemnice. |
17.03.2003 |
Materiály, které stručně komentují celkové výsledky výzkumu v oblasti výživy a bezpečnosti potravin (tuky, probiotika, alergie, BSE), jsou k dispozici na stránkách spravovaných Ústavem analýzy potravin VŠCHT, Praha.
|
23.06.2004 |
Nejvýznamnějšími alergeny z vajec jsou bílkoviny obsažené v bílku: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferrin a lysozym. Méně časté jsou alergie na žloutek; jejich spouštěčem obvykle bývá inhalace ptačích antigenů.
|
18.02.2005 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, značení alergenních složek, výjimky v označování. |
20.03.2012 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.4.2010. |
02.04.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích. |
16.04.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 1.6.2010. |
01.06.2010 |
Příručka pro spotřebitele (v angličtině). |
10.12.2009 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA –NDA) vydal stanovisko k TMK, se kterým seznámil veřejnost dne 1. září 2004 na tiskové konferenci. |
26.09.2004 |
Na základě nejnovějších poznatků se dětská výživa na bázi sóji jako prevence vzniku alergií nebo potravinových intolerancí pro děti s vysokým rizikem (rodinná anamnéza) nedoporučuje.
|
30.07.2004 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou. |
23.09.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012. |
16.05.2012 |
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie. |
16.02.2011 |
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
|
14.10.2004 |
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích. |
17.02.2006 |
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010. |
31.08.2010 |
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii. |
05.04.2006 |
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko. |
08.03.2016 |
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem. |
16.04.2010 |
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
|
16.07.2005 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha. |
12.04.2018 |
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. |
29.10.2008 |
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí. |
11.06.2010 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
|
18.11.2005 |
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii. |
22.03.2011 |
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný. |
22.04.2011 |
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017. |
21.04.2017 |
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
|
11.02.2005 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
14.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy. |
02.12.2004 |
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu. |
13.02.2009 |
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu |
05.08.2021 |
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny. |
11.07.2013 |
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
14.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
15.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012 |
26.07.2012 |
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat. |
25.03.2011 |
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature |
14.09.2001 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů. |
09.01.2004 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
|
17.06.2005 |
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut. |
20.06.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument. |
03.06.2004 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení. |
29.07.2007 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone. |
05.02.2010 |
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku. |
11.05.2009 |
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii. |
18.08.2010 |
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu. |
06.10.2010 |
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce. |
17.05.2010 |
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány. |
16.05.2007 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin. |
24.04.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013. |
17.10.2013 |
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze. |
27.06.2018 |
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům. |
13.02.2013 |
Termín: 11. září 2015 |
23.07.2015 |
Tisková zpráva EFSA |
23.07.2015 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015. |
03.08.2015 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě. |
02.03.2009 |
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009. |
10.04.2009 |
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou. |
11.11.2009 |
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo. |
18.01.2010 |
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv. |
08.12.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
05.11.2009 |
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně. |
05.11.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
02.11.2009 |
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně. |
18.08.2009 |
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky. |
18.08.2009 |
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009. |
26.06.2009 |
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu. |
08.06.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009. |
02.06.2009 |
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni. |
13.05.2010 |
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým. |
28.04.2010 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů. |
31.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
14.04.2010 |
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí. |
01.03.2010 |
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu. |
01.03.2010 |
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418). |
26.02.2010 |
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal. |
10.09.2010 |
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením. |
20.10.2010 |
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
08.06.2010 |
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi. |
02.09.2010 |
Byli jmenováni noví vědečtí pracovníci EFSA. Byl zřízen další panel expertů zabývající se zdravím rostlin. |
07.06.2006 |
Přehled dokumentů vydávaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. |
01.06.2006 |
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku. |
30.07.2006 |
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”. |
21.11.2007 |
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007. |
02.09.2007 |
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V. |
09.09.2007 |
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake. |
19.01.2008 |
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích. |
08.08.2008 |
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků. |
12.06.2008 |
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit. |
03.06.2008 |
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit. |
29.03.2008 |
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách. |
20.02.2008 |
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy. |
08.02.2008 |
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin. |
08.02.2008 |
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením. |
29.09.2008 |
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci. |
16.09.2008 |
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie). |
21.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí. |
04.12.2008 |
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
|
24.11.2004 |
nektar-nesnášenlivost potravin |
31.10.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
|
18.03.2005 |
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
|
08.02.2005 |
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
|
28.01.2005 |
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj. |
19.01.2006 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
|
14.09.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011. |
08.03.2011 |
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou. |
07.02.2003 |
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci. |
20.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin |
05.04.2002 |
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku. |
28.02.2012 |
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách. |
11.07.2012 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
02.08.2011 |
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly. |
17.06.2011 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011. |
20.09.2011 |
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný. |
14.02.2012 |
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení. |
05.05.2011 |
Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011. |
04.05.2011 |
EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení. |
03.06.2011 |
Stanovisko EFSA z 1.6.2011. |
17.06.2011 |
Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011. |
14.04.2011 |
Dvě vědecká stanoviska EFSA ze dne 13.4.2011. |
18.04.2011 |
Podle posudku norského Vědeckého výboru pro bezpečnost potravin není prokazatelný příznivý Bifidobacterium lactis Bb12 v dětské výživě, nelze vyloučit riziko. |
05.04.2011 |
Přehled metod, které zamezují tvorbě biogenních aminů a metod, které degradují vytvořené biogenní aminy. |
06.04.2011 |
Dalších 63 vědeckých stanovisek ke 442 zdravotním tvrzením podle článku 13.1 nařízení (ES) č. 1924/2006. |
11.04.2011 |
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest. |
16.12.2008 |
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné. |
03.10.2008 |
Panel NDA úřadu EFSA zveřejnil stanovisko navrhující doporučené dávky potravin pro obyvatele Evropy a vyzývá k připomínkování do 15. 12. 2008. |
19.09.2008 |
EFSA zahájil nábor nových členů pro příští tříleté období. Přihlášky lze podávat do 7. ledna 2009. |
30.10.2008 |
Úřad EFSA se negativně vyjádřil k používání tvrzení ohledně vlivu bílkovin na růst kostí, luteinu pro zlepšení zraku, probiotika proti trávicím potížím, a k používání některých látek v doplňcích. |
07.01.2009 |
S jakými druhy nedůvěry či neopodstatněných výtek ke kojenecké výživě se dnes setkáváme. |
30.01.2009 |
Konference TNO, která se uskuteční ve dnech 29.–30. května v Amsterodamu (Nizozemí). |
17.03.2008 |
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje. |
16.04.2008 |
Sloučeniny vanadu přidávané do doplňků stravy pro sportovce nemají být zařazeny v seznamu povolených látek, protože se vstřebávají ve větší míře než přirozené formy vanadu. |
10.04.2008 |
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci. |
31.08.2007 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti alfa-cyklodextrinu ve funkci přísady nového typu. |
05.09.2007 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
03.09.2010 |
EFSA potvrdil svá původní stanoviska. Uváděné účinky extraktu byliny Caralluma fimbriata se neprokázaly. |
08.09.2010 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
21.09.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. |
01.10.2010 |
|
05.11.2010 |
Med jako rezervoár spór C. botulinum by neměly konzumovat děti do jednoho roku. |
27.05.2010 |
Výživové hodnoty, biologická funkčnost mléčné kojenecké výživy. Chyby při přípravě. |
16.04.2010 |
Výživářský zázrak bude konečně na českém trhu – a v bio kvalitě. |
09.11.2009 |
Tepelné ošetření může alergenní účinek snížit (např.u syrovátkových bílkovin), zvýšit (např. u pražených arašídů nebo vařené čočky) nebo neovlivnit (např. u korýšů). |
01.12.2009 |
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací. |
30.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “železo přispívá k normálnímu kognitivnímu vývoji dětí”. |
23.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “jód přispívá k normálnímu růstu dětí”. |
23.11.2009 |
Zdravotní rizika konzumace českých sladkovodních ryb jsou naštěstí velmi malá, na rozdíl od mořských ryb hlavně ze subtropů a tropů. |
27.03.2009 |
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009. |
10.04.2009 |
Strukturovaná databáze zaměřená na výživovou stránku mléka a mléčných výrobků. |
25.09.2009 |
Prezentace z konference IFST, která se uskutečnila ve dnech 5.–8. dubna 2011. |
20.04.2011 |
PRI pro dospělé jsou stanoveny na 0,83 g/kg tělesné hmotnosti za den. Příjem bílkovin různými skupinami spotřebitelů v EU je přiměřený. |
20.02.2012 |
EFSA nepovažuje za prokázané, že izoláty ze sojových bílkovin snižují LDL-cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění. |
24.02.2012 |
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy. |
19.10.2011 |
Podle stanoviska EFSA je lykopen z Blakeslea trispora nutričně ekvivalentní přirozenému, ale dosavadní studie nestačí na stanovení hodnoty ADI. Při obohacování potravin tímto lykopenem nelze očekávat negativní efekt, avšak problematická je forma suplementů.
|
10.07.2005 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Udělovaná Federací švýcarských producentů mléka (SMP). Přehled vítězů od roku 1968. |
25.02.2006 |
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii. |
17.02.2006 |
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce. |
02.10.2004 |
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 2. 2014. |
13.02.2014 |
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %. |
17.01.2013 |
ÚKZÚZ bude prezentovat své činnosti na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně. |
03.05.2017 |
ANSES zdůrazňuje rizika spojená s krmením kojenců nápoji jinými než mateřské mléko a náhražky mateřského mléka. |
05.04.2013 |
EFSA aktualizoval Pokyny k žádostem o schválení zdravotních tvrzení při označování potravin. |
04.02.2016 |
Veřejná konzultace EFSA potrvá do 4. března 2018. |
16.01.2018 |
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek. |
13.04.2018 |
První termín kurzu je 24. 6. 2020. |
29.05.2020 |
On-line, 28. června 2022 |
17.06.2022 |
Stanovisko SZPI |
16.12.2021 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval alergenní potenciál derivátů alergenních přísad a vydal stanovisko k devíti žádostem o výjimku z jejich povinného uvádění na etiketě výrobků. Je uveden jejich seznam. |
01.12.2004 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
08.08.2011 |
Zájemci se mohou hlásit do 31.5.2011. |
06.04.2011 |
Simultánní detekce sedmi alergizujících potravin metodou LC/MS/MS a porovnání výsledků s komerčními ELISA kity. |
10.05.2011 |
Termín prodloužen do 14. 6. 2011. |
30.05.2011 |
EFSA, úkoly, organizační struktura, činnosti, odkazy na personální obsazení |
05.09.2003 |
Dne 1.10.2009 uveřejnil EFSA prvních 94 stanovisek týkajících se 523 zdravotních tvrzení navržených členskými státy EU. |
02.10.2009 |
Bylo vydáno rozhodnutí schvalující uvádění na trh „Ice Structuring Protein“, vitaminu K2 z Bacillus subtilis, lykopenu a lykopenového oleorezinu. |
15.05.2009 |
Celosvětový trh bezlepkovými výrobky se rychle rozvíjí a poskytuje velké příležitosti pro průmysl, ovšem stále je nutno se intenzivně zabývat chutí a texturou bezlepkových potravin. |
15.08.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Vliv homogenizace mléka na ty vlastnosti mléka, které se projevují na zdraví. |
17.06.2006 |
Nizozemská databáze alergenů ALBA obsahuje seznam více než 170 alergenních složek. Dobrovolné rozšířené označování alergenů v souladu s nadací ECARF znamená serióznější přístup k alergikům. |
12.05.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Je popsán rozvoj legislativně volného sektoru superšťáv, tedy produktů z exotického ovoce s nutričním benefitem, především jako zdroje antioxidantů. |
30.03.2008 |
Použití oleoresinu z rajčat nebo 10% disperze syntetického lykopenu odpovídá bezpečnostně ostatním zdrojům lykopenu, ale jejich aplikací by mohlo dojít k překročení hodnoty ADI. |
24.05.2008 |
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, který vychází ze směrnice 2000/13/ES a 90/496/EHS. |
22.04.2008 |
Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. |
20.04.2008 |
Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Informace ze serveru iDNES.cz. |
23.01.2009 |
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů. |
19.01.2009 |
Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů. |
17.09.2008 |
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí. |
22.08.2008 |
Do 31.7.2009 má EFSA vypracovat vědecká stanoviska k navrhovaným tvrzením. Od ledna 2010 bude existovat pozitivní seznam tvrzení schválených Komisí. |
24.10.2008 |
V loňském roce 2021 vědecký výbor zpracoval a zveřejnil 2 odborné studie. |
04.02.2022 |
Zpráva o konferenci včetně abstrakt přednášek a prezentací |
20.04.2018 |
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví |
23.09.2019 |
Informace SZÚ ze dne 21. 7. 2017. |
25.07.2017 |
Vědecký panel NDA vydal vědecké stanovisko k tolerovatelnému dennímu příjmu EPA, DHA a DPA. |
16.08.2012 |
V Evropském parlamentu se diskutuje o výkladu požadavků nařízení 1169/2011/EU na formu poskytování povinných údajů o alergenech u nebalených potravin. |
27.03.2013 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu. |
29.05.2015 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu křemíku. Není pravděpodobné, aby odhadovaný typický dietetický příjem křemíku měl škodlivé účinky na lidský organismus. |
01.12.2004 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení pšeničných maltodextrinům (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
17.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad. |
02.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že údaje o příjmu bóru jsou omezené. Zdá se však, že příjem bóru v EU z potravin a vody je pod horní tolerovatelnou hladinou (UL). Konzumace některých doplňků stravy obsahujících bór může vést k příjmům, které UL přesahují. |
02.12.2004 |
Byl zveřejněný Znalecký posudek Vědeckého panelu pro dietní výrobky, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vztahující se k vyhodnocení alergenních potravin za účelem označování potravinářských výrobků, přijatý 19. února 2004 |
02.04.2004 |
Je zprostředkován přístup k řadě výzkumných projektů EU zaměřených na potraviny s vyšším fyziologickým účinkem. |
31.03.2007 |
obezita-ozařování potravin |
30.10.2004 |
K použití bLF jako složky nového typu bylo vydáno již druhé pozitivní stanovisko. Dále úřad EFSA schválil použití DHC, jehož předpokládaný příjem je mnohonásobně nižší než riziková koncentrace. |
27.07.2012 |
Panel NDA úřadu EFSA přijal v červenci od Komise k posouzení seznam tvrzení podle čl. 13 nařízení 1924/2006/ES. |
14.08.2008 |
Souhrnná informace pro spotřebitele i výrobce. |
17.04.2008 |
Budou zpracovány jednotné profily pro všechny potraviny, ale budou stanoveny výjimky pro potraviny, které jsou v evropské stravě klíčové a limity by nesplnily. |
16.03.2008 |
Přehled řídicích výborů Komise s působností a agro-potravinářském sektoru. Plán jejich činnosti na rok 2007. |
10.06.2007 |
Nejnovější vývoj v EU v oblasti GM a ostatních potravin nového typu (novel foods). |
15.03.2006 |
Dne 25.3.2010 EFSA uveřejnil DRV pro sacharidy, vlákninu stravy, tuky a vodu. |
06.04.2010 |
Ve Španělsku byla schválena společná koncepce pro všechny regiony, která stanovuje četnost příjmu jednotlivých skupin potravin ve školních jídelnách a stanovuje pravidla pro zboží v automatech. |
24.08.2010 |
Konference se bude konat dne 25. 4. 2018 v Praze. |
03.04.2018 |
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ |
02.08.2022 |
SZPI vysvětluje, jak správně označovat alergeny. |
02.11.2020 |
Akci pořádá Evropský inovační a technologický institut v oblasti potravin. |
19.11.2019 |
Nejsnadněji můžeme imunitu posílit pomocí stravy. |
30.04.2020 |
EFSA publikoval vědecký a technický návod, který má pomoci Evropské komisi aplikovat nová pravidla na potraviny pro zvláštní lékařské účely. |
07.12.2015 |
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA |
20.03.2007 |
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA |
20.03.2007 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin European Food Safety Autority – EFSA |
03.01.2008 |
Vědci ve světě zatím nemají úplně jasno v tom, jaký mají mutované plodiny vliv na okolní přírodu. EU má společný systém varování, kdy se do 24 hodin ví o každé škodlivé látce v potravinách. Nikdy nešlo o GMO. ŽP |
30.11.2003 |
Reakce na článek uveřejněný dne 24.3.2011 na serveru aktualne.cz. |
25.03.2011 |
Tisková zpráva SZPI |
12.06.2020 |
Bezpečnost potravin se stala jednou z priorit, na kterou se Vláda ČR zaměřila před vstupem České republiky do Evropské unie. |
17.02.2009 |
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. |
31.01.2014 |
Článek publikovaný Společností pro výživu |
20.04.2018 |
Byl vytvořen na základě usnesení vlády č.1320/2001. Na jeho fungování se podílejí ústřední orgány státní správy prostřednictvím svých dozorových složek a dále nevládní organizace zastupující zájmy zemědělců, potravinářského průmyslu, obchodu i spotřebitelů. Posuzováním rizik v rámci celého potravinového řetězce se zabývají čtyři vědecké výbory. Systém BP má zabudován účinný nástr |
21.06.2004 |
Upravují se informace požadované na výrobku s přidanými fytosteroly, pokud se používá již schválené zdravotní tvrzení. |
15.06.2012 |
|
16.03.2004 |
|
03.05.2004 |
|
06.05.2004 |
|
03.06.2004 |
|
03.05.2004 |