V USA vzniklo nové konsorcium pro výzkum potravinové alergie. |
09.07.2005 |
V rámci projektu EuroPrevall se vyvíjejí přesnější způsoby stanovení potravinové alergie. |
27.07.2007 |
Švýcarské centrum pro alergie, kůži a astma zavedlo logo dokumentující splnění zpřísněných pravidel hodnocení, kontroly a označování potravin a kosmetiky. |
19.09.2007 |
Přehled aktivit pracovní skupiny pro alergie, přístup k odborným publikacím. |
25.03.2009 |
Přehled zaměřený na různé typy PNT a s nimi související riziko potravinové alergie. |
04.03.2007 |
Z kontaktní alergie se může někdy vyvinout i alergie na stravu obsahující nikl. Nikl se vyskytuje ve všech potravinách; rostlinné jsou na nikl bohatší než živočišné. |
20.02.2004 |
Výzkumný projekt EU, v rámci kterého byly v jablkách identifikovány čtyři alergeny. Byl zmapován výskyt alergie na jablka v evropských zemích a byl vypracován postup pro vyšlechtění odrůd jablek s nízkým obsahem alergenů. |
03.02.2005 |
Alergie z potravin |
06.01.2004 |
Leatherhead Food International, instituce která zajišťuje technický a informační servis pro potravinářských průmysl, pořádá 24. 2. 2004 v Leatherheadu kurz pro výrobce potravin na téma Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance. |
20.02.2004 |
Leatherhead Food International, instituce která zajišťuje technický a informační servis pro potravinářských průmysl, pořádá 24. 2. 2004 v Leatherheadu kurz pro výrobce potravin na téma Potravinová přecitlivělost: alergie a intolerance. |
20.02.2004 |
V USA a Kanadě vzrůstá počet dětí s alergiemi na arašídy a další druhy ořechů. |
17.12.2003 |
Britští experti revidovali svůj dřívější názor na konzumaci arašídů. |
16.10.2009 |
Podle serveru iDNES.cz je třeba zjistit, zda nepříznivá reakce na potraviny se skutečně potravinovou alergií. |
13.02.2009 |
Vědecké symposium, které se uskuteční ve městě Luoyang (Čína) ve dnech 13.–17.4.2010. |
27.01.2010 |
Ve Španělsku jsou ryby třetím nejčastějším alergenem u dětí do dvou let. |
11.02.2009 |
Zpráva z konference, která se uskutečnila v Londýně v březnu 2011. |
16.06.2011 |
Švédská firma BioGaia ukončila klinickou studii, neboť se nepotvrdilo, že probiotická bakterie Lactobacillus reuteri zamezuje výskytu alergie. |
08.01.2006 |
Časná a pozdní přecitlivělost , ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, doporučení FAO, WHO, WTO a EU , preventivní označování , evropský projekt databází potravinářských intolerancí. |
16.03.2012 |
Vybrané výzkumné projekty podporované Evropskou komisí. Zdroje informací o potravinových alergenech. |
25.03.2009 |
V Itálii studují faktory, které vedou k alergickým projevům po konzumaci čekanky obecné, která je zde populárním druhem zeleniny. |
24.03.2005 |
chování lepku v trávicím traktu, zdokonalení metod stanovení lepku, sledování vztahu mezi dávkou lepku a odezvou u osob s celiakií a citlivých na lepek |
01.11.2002 |
kojenecká výživa, náhrada mléčné výživy, křížové reakce, geneticky modifikovaná sója |
30.05.2001 |
Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se bude konat dne 29. října 2013. |
17.10.2013 |
Od konce 90. let se rychle zvyšuje počet případů alergické reakce na kiwi u dětí, především ve věku do 5 let. |
21.06.2003 |
Některé glykoproteiny, které jsou přirozenou složkou hroznů se strukturou podobají známým alergenům. Jejich přítomnost ve víně může být příčinou vyskytujících se alergií. |
19.04.2011 |
V USA zahájilo činnost Konsorcium pro výzkum potravinových alergií.
|
13.07.2005 |
Byla vytvořena v rámci výzkumného projektu “EuroPrevall” podporovaného Evropskou komisí. |
24.01.2008 |
Informace Ministerstva zemědělství, Odboru potravinářského |
02.08.2018 |
Online vzdělávací program určený všem, kteří se chtějí dovědět více o alergii na potraviny. |
15.05.2009 |
Strava jako potenciální determinant astmatu. |
13.04.2010 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
cereální výrobky, sýry, alergeny roztočů jako chemické kontaminanty, limit roztočů ve výrobcích |
06.06.2001 |
Krev od dárců, kteří konzumovali před odběrem arašídy, vyvolala alergickou reakci u pacienta. |
20.06.2011 |
on-line databáze alergenů, bioinformatika, modelování, Velká Británie |
30.08.2002 |
alergie z potravin, burské oříšky, vejce, pečivo, mražené krémy, cukrovinky, dobrá výrobní praxe |
18.08.2001 |
Potravinová alergie je častější u dětí žijících ve městě než u dětí na venkově. |
13.04.2011 |
V USA bylo zamítnuto tvrzení o vlivu částečně hydrolyzované syrovátky na snížení alergie u kojenců na kojenecké výživě. |
17.05.2006 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
poruchy trávicího traktu: průjem, Helicobacter pylori, symptomy střeva, rakovina, zácpa; mukózní imunita, alergie, kardiovaskulární onemocnění, poruchy urogenitálního traktu |
28.08.2002 |
Inulin využívaný jako prebiotikum má řadu příznivých účinků, ale může způsobovat problémy u osob s intolerancí fruktózy a výjimečně i alergie. |
08.11.2010 |
Vývoj protilátky TNX-901, která blokuje činnost imunoglobulinu E a tím zamezuje spuštění alergické reakce. Na vývoji alergie na podzemnici u dětí se může podílet pleťový krém s obsahem oleje z podzemnice. |
17.03.2003 |
Materiály, které stručně komentují celkové výsledky výzkumu v oblasti výživy a bezpečnosti potravin (tuky, probiotika, alergie, BSE), jsou k dispozici na stránkách spravovaných Ústavem analýzy potravin VŠCHT, Praha.
|
23.06.2004 |
Nejvýznamnějšími alergeny z vajec jsou bílkoviny obsažené v bílku: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferrin a lysozym. Méně časté jsou alergie na žloutek; jejich spouštěčem obvykle bývá inhalace ptačích antigenů.
|
18.02.2005 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, značení alergenních složek, výjimky v označování. |
20.03.2012 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.4.2010. |
02.04.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích. |
16.04.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 1.6.2010. |
01.06.2010 |
Příručka pro spotřebitele (v angličtině). |
10.12.2009 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA –NDA) vydal stanovisko k TMK, se kterým seznámil veřejnost dne 1. září 2004 na tiskové konferenci. |
26.09.2004 |
Na základě nejnovějších poznatků se dětská výživa na bázi sóji jako prevence vzniku alergií nebo potravinových intolerancí pro děti s vysokým rizikem (rodinná anamnéza) nedoporučuje.
|
30.07.2004 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou. |
23.09.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012. |
16.05.2012 |
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie. |
16.02.2011 |
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
|
14.10.2004 |
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích. |
17.02.2006 |
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010. |
31.08.2010 |
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii. |
05.04.2006 |
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko. |
08.03.2016 |
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem. |
16.04.2010 |
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
|
16.07.2005 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha. |
12.04.2018 |
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. |
29.10.2008 |
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí. |
11.06.2010 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
|
18.11.2005 |
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii. |
22.03.2011 |
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný. |
22.04.2011 |
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017. |
21.04.2017 |
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
|
11.02.2005 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
14.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy. |
02.12.2004 |
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu. |
13.02.2009 |
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu |
05.08.2021 |
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny. |
11.07.2013 |
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |