Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
14.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
15.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012 |
26.07.2012 |
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat. |
25.03.2011 |
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature |
14.09.2001 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů. |
09.01.2004 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
|
17.06.2005 |
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut. |
20.06.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument. |
03.06.2004 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení. |
29.07.2007 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone. |
05.02.2010 |
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku. |
11.05.2009 |
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii. |
18.08.2010 |
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu. |
06.10.2010 |
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce. |
17.05.2010 |
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány. |
16.05.2007 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin. |
24.04.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013. |
17.10.2013 |
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze. |
27.06.2018 |
Termín: 11. září 2015 |
23.07.2015 |
Tisková zpráva EFSA |
23.07.2015 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015. |
03.08.2015 |
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům. |
13.02.2013 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě. |
02.03.2009 |
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009. |
10.04.2009 |
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou. |
11.11.2009 |
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo. |
18.01.2010 |
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv. |
08.12.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
05.11.2009 |
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně. |
05.11.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
02.11.2009 |
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně. |
18.08.2009 |
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky. |
18.08.2009 |
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009. |
26.06.2009 |
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu. |
08.06.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009. |
02.06.2009 |
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni. |
13.05.2010 |
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým. |
28.04.2010 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů. |
31.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
14.04.2010 |
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí. |
01.03.2010 |
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu. |
01.03.2010 |
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418). |
26.02.2010 |
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal. |
10.09.2010 |
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením. |
20.10.2010 |
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
08.06.2010 |
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi. |
02.09.2010 |
Byli jmenováni noví vědečtí pracovníci EFSA. Byl zřízen další panel expertů zabývající se zdravím rostlin. |
07.06.2006 |
Přehled dokumentů vydávaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. |
01.06.2006 |
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku. |
30.07.2006 |
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”. |
21.11.2007 |
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007. |
02.09.2007 |
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V. |
09.09.2007 |
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake. |
19.01.2008 |
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích. |
08.08.2008 |
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků. |
12.06.2008 |
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit. |
03.06.2008 |
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit. |
29.03.2008 |
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách. |
20.02.2008 |
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy. |
08.02.2008 |
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin. |
08.02.2008 |
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením. |
29.09.2008 |
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci. |
16.09.2008 |
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie). |
21.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí. |
04.12.2008 |
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
|
24.11.2004 |
nektar-nesnášenlivost potravin |
31.10.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
|
18.03.2005 |
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
|
08.02.2005 |
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
|
28.01.2005 |
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj. |
19.01.2006 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
|
14.09.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011. |
08.03.2011 |
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou. |
07.02.2003 |
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci. |
20.12.2002 |