V USA a Kanadě vzrůstá počet dětí s alergiemi na arašídy a další druhy ořechů. |
17.12.2003 |
Britští experti revidovali svůj dřívější názor na konzumaci arašídů. |
16.10.2009 |
Podle serveru iDNES.cz je třeba zjistit, zda nepříznivá reakce na potraviny se skutečně potravinovou alergií. |
13.02.2009 |
Vědecké symposium, které se uskuteční ve městě Luoyang (Čína) ve dnech 13.–17.4.2010. |
27.01.2010 |
Ve Španělsku jsou ryby třetím nejčastějším alergenem u dětí do dvou let. |
11.02.2009 |
Zpráva z konference, která se uskutečnila v Londýně v březnu 2011. |
16.06.2011 |
Švédská firma BioGaia ukončila klinickou studii, neboť se nepotvrdilo, že probiotická bakterie Lactobacillus reuteri zamezuje výskytu alergie. |
08.01.2006 |
Časná a pozdní přecitlivělost , ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, doporučení FAO, WHO, WTO a EU , preventivní označování , evropský projekt databází potravinářských intolerancí. |
16.03.2012 |
Vybrané výzkumné projekty podporované Evropskou komisí. Zdroje informací o potravinových alergenech. |
25.03.2009 |
V Itálii studují faktory, které vedou k alergickým projevům po konzumaci čekanky obecné, která je zde populárním druhem zeleniny. |
24.03.2005 |
chování lepku v trávicím traktu, zdokonalení metod stanovení lepku, sledování vztahu mezi dávkou lepku a odezvou u osob s celiakií a citlivých na lepek |
01.11.2002 |
kojenecká výživa, náhrada mléčné výživy, křížové reakce, geneticky modifikovaná sója |
30.05.2001 |
Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se bude konat dne 29. října 2013. |
17.10.2013 |
Od konce 90. let se rychle zvyšuje počet případů alergické reakce na kiwi u dětí, především ve věku do 5 let. |
21.06.2003 |
Některé glykoproteiny, které jsou přirozenou složkou hroznů se strukturou podobají známým alergenům. Jejich přítomnost ve víně může být příčinou vyskytujících se alergií. |
19.04.2011 |
V USA zahájilo činnost Konsorcium pro výzkum potravinových alergií.
|
13.07.2005 |
Byla vytvořena v rámci výzkumného projektu “EuroPrevall” podporovaného Evropskou komisí. |
24.01.2008 |
Informace Ministerstva zemědělství, Odboru potravinářského |
02.08.2018 |
Online vzdělávací program určený všem, kteří se chtějí dovědět více o alergii na potraviny. |
15.05.2009 |
Strava jako potenciální determinant astmatu. |
13.04.2010 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
Ústavem Australského svazu pro vědecký a průmyslový výzkum vyvinutý geneticky modifikovaný hrách, který je odolný vůči napadení zrnokazem hrachovým, vyvolává u myší alergické reakce podobné astmatickému záchvatu. |
30.11.2005 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
FSA vydal příručku určenou pro pracovníky v cateringových službách, obsahující důležité informace o potravinových alergiích a intolerancích, zpracované formou otázek a odpovědí a praktické rady pro provozovatele.
|
14.05.2004 |
cereální výrobky, sýry, alergeny roztočů jako chemické kontaminanty, limit roztočů ve výrobcích |
06.06.2001 |
Krev od dárců, kteří konzumovali před odběrem arašídy, vyvolala alergickou reakci u pacienta. |
20.06.2011 |
on-line databáze alergenů, bioinformatika, modelování, Velká Británie |
30.08.2002 |
alergie z potravin, burské oříšky, vejce, pečivo, mražené krémy, cukrovinky, dobrá výrobní praxe |
18.08.2001 |
Potravinová alergie je častější u dětí žijících ve městě než u dětí na venkově. |
13.04.2011 |
V USA bylo zamítnuto tvrzení o vlivu částečně hydrolyzované syrovátky na snížení alergie u kojenců na kojenecké výživě. |
17.05.2006 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
Alergie na kravské mléko (duben 2007) a přívod jódu stravou v ČR (červen 2007) patří k novinkám vydaným VVP. |
27.06.2007 |
poruchy trávicího traktu: průjem, Helicobacter pylori, symptomy střeva, rakovina, zácpa; mukózní imunita, alergie, kardiovaskulární onemocnění, poruchy urogenitálního traktu |
28.08.2002 |
Inulin využívaný jako prebiotikum má řadu příznivých účinků, ale může způsobovat problémy u osob s intolerancí fruktózy a výjimečně i alergie. |
08.11.2010 |
Vývoj protilátky TNX-901, která blokuje činnost imunoglobulinu E a tím zamezuje spuštění alergické reakce. Na vývoji alergie na podzemnici u dětí se může podílet pleťový krém s obsahem oleje z podzemnice. |
17.03.2003 |
Materiály, které stručně komentují celkové výsledky výzkumu v oblasti výživy a bezpečnosti potravin (tuky, probiotika, alergie, BSE), jsou k dispozici na stránkách spravovaných Ústavem analýzy potravin VŠCHT, Praha.
|
23.06.2004 |
Nejvýznamnějšími alergeny z vajec jsou bílkoviny obsažené v bílku: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferrin a lysozym. Méně časté jsou alergie na žloutek; jejich spouštěčem obvykle bývá inhalace ptačích antigenů.
|
18.02.2005 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Uskuteční se ve dnech 4.–6. února 2004 ve Wageningenu, Nizozemí. Založení “Allergy Consortium Wageningen” má přispět k objasnění mechanismů vzniku alergie, především pak k prevenci jejího výskytu. Je uveden kontakt na databázi alergenních molekul ALLERGOME, která je volně přístupná uživatelům. |
12.12.2003 |
Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, značení alergenních složek, výjimky v označování. |
20.03.2012 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.4.2010. |
02.04.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích. |
16.04.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 1.6.2010. |
01.06.2010 |
Příručka pro spotřebitele (v angličtině). |
10.12.2009 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA –NDA) vydal stanovisko k TMK, se kterým seznámil veřejnost dne 1. září 2004 na tiskové konferenci. |
26.09.2004 |
Na základě nejnovějších poznatků se dětská výživa na bázi sóji jako prevence vzniku alergií nebo potravinových intolerancí pro děti s vysokým rizikem (rodinná anamnéza) nedoporučuje.
|
30.07.2004 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |