Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Výsledky vyhledávání

Fulltextové vyhledávání článků

Název / Anotace
Datum vydání
Řadit vzestupně dle datumu. / Řadit sestupně dle datumu.
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu.
06.10.2010
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce.
17.05.2010
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány.
16.05.2007
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin.
24.04.2009
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013.
17.10.2013
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze.
27.06.2018
Termín: 11. září 2015
23.07.2015
Tisková zpráva EFSA
23.07.2015
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015.
03.08.2015
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům.
13.02.2013
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců.
20.04.2009
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců.
20.04.2009
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě.
02.03.2009
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009.
10.04.2009
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou.
11.11.2009
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo.
18.01.2010
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv.
08.12.2009
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal.
05.11.2009
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně.
05.11.2009
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal.
02.11.2009
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně.
18.08.2009
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky.
18.08.2009
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009.
26.06.2009
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu.
08.06.2009
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009.
02.06.2009
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni.
13.05.2010
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým.
28.04.2010
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů.
31.05.2010
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA).
25.05.2010
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA).
25.05.2010
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik.
14.04.2010
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí.
01.03.2010
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu.
01.03.2010
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418).
26.02.2010
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal.
10.09.2010
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením.
20.10.2010
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik.
08.06.2010
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi.
02.09.2010
Byli jmenováni noví vědečtí pracovníci EFSA. Byl zřízen další panel expertů zabývající se zdravím rostlin.
07.06.2006
Přehled dokumentů vydávaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.
01.06.2006
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku.
30.07.2006
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”.
21.11.2007
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007.
02.09.2007
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V.
09.09.2007
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake.
19.01.2008
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích.
08.08.2008
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků.
12.06.2008
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit.
03.06.2008
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  
29.03.2008
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách.
20.02.2008
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy.
08.02.2008
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin.
08.02.2008
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením.
29.09.2008
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci.
16.09.2008
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie).
21.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU.
07.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU.
07.01.2009
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí.
04.12.2008
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
24.11.2004
N
nektar-nesnášenlivost potravin
31.10.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
18.03.2005
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
08.02.2005
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
28.01.2005
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj.
19.01.2006
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
14.09.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011.
08.03.2011
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou.
07.02.2003
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci.
20.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin
05.04.2002
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku.
28.02.2012
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách.
11.07.2012
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011.
02.08.2011
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly.
17.06.2011
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011.
20.09.2011
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný.
14.02.2012
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení.
05.05.2011
Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011.
04.05.2011
EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení.
03.06.2011
Stanovisko EFSA z 1.6.2011.
17.06.2011
Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011.
14.04.2011
Dvě vědecká stanoviska EFSA ze dne 13.4.2011.
18.04.2011
Podle posudku norského Vědeckého výboru pro bezpečnost potravin není prokazatelný příznivý Bifidobacterium lactis Bb12 v dětské výživě, nelze vyloučit riziko.
05.04.2011
Přehled metod, které zamezují tvorbě biogenních aminů a metod, které degradují vytvořené biogenní aminy.
06.04.2011
Dalších 63 vědeckých stanovisek ke 442 zdravotním tvrzením podle článku 13.1 nařízení (ES) č. 1924/2006.
11.04.2011
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest.
16.12.2008
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné.
03.10.2008
Počet: 333 Velikost stránky
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021