Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu. |
06.10.2010 |
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce. |
17.05.2010 |
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány. |
16.05.2007 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin. |
24.04.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013. |
17.10.2013 |
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze. |
27.06.2018 |
Termín: 11. září 2015 |
23.07.2015 |
Tisková zpráva EFSA |
23.07.2015 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015. |
03.08.2015 |
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům. |
13.02.2013 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě. |
02.03.2009 |
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009. |
10.04.2009 |
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou. |
11.11.2009 |
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo. |
18.01.2010 |
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv. |
08.12.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
05.11.2009 |
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně. |
05.11.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
02.11.2009 |
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně. |
18.08.2009 |
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky. |
18.08.2009 |
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009. |
26.06.2009 |
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu. |
08.06.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009. |
02.06.2009 |
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni. |
13.05.2010 |
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým. |
28.04.2010 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů. |
31.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
14.04.2010 |
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí. |
01.03.2010 |
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu. |
01.03.2010 |
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418). |
26.02.2010 |
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal. |
10.09.2010 |
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením. |
20.10.2010 |
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
08.06.2010 |
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi. |
02.09.2010 |
Byli jmenováni noví vědečtí pracovníci EFSA. Byl zřízen další panel expertů zabývající se zdravím rostlin. |
07.06.2006 |
Přehled dokumentů vydávaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. |
01.06.2006 |
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku. |
30.07.2006 |
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”. |
21.11.2007 |
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007. |
02.09.2007 |
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V. |
09.09.2007 |
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake. |
19.01.2008 |
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích. |
08.08.2008 |
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků. |
12.06.2008 |
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit. |
03.06.2008 |
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit. |
29.03.2008 |
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách. |
20.02.2008 |
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy. |
08.02.2008 |
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin. |
08.02.2008 |
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením. |
29.09.2008 |
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci. |
16.09.2008 |
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie). |
21.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU. |
07.01.2009 |
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí. |
04.12.2008 |
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
|
24.11.2004 |
nektar-nesnášenlivost potravin |
31.10.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
|
18.03.2005 |
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
|
08.02.2005 |
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
|
28.01.2005 |
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj. |
19.01.2006 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
|
14.09.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011. |
08.03.2011 |
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou. |
07.02.2003 |
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci. |
20.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin |
05.04.2002 |
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku. |
28.02.2012 |
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách. |
11.07.2012 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
02.08.2011 |
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly. |
17.06.2011 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011. |
20.09.2011 |
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný. |
14.02.2012 |
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení. |
05.05.2011 |
Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011. |
04.05.2011 |
EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení. |
03.06.2011 |
Stanovisko EFSA z 1.6.2011. |
17.06.2011 |
Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011. |
14.04.2011 |
Dvě vědecká stanoviska EFSA ze dne 13.4.2011. |
18.04.2011 |
Podle posudku norského Vědeckého výboru pro bezpečnost potravin není prokazatelný příznivý Bifidobacterium lactis Bb12 v dětské výživě, nelze vyloučit riziko. |
05.04.2011 |
Přehled metod, které zamezují tvorbě biogenních aminů a metod, které degradují vytvořené biogenní aminy. |
06.04.2011 |
Dalších 63 vědeckých stanovisek ke 442 zdravotním tvrzením podle článku 13.1 nařízení (ES) č. 1924/2006. |
11.04.2011 |
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest. |
16.12.2008 |
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné. |
03.10.2008 |
Panel NDA úřadu EFSA zveřejnil stanovisko navrhující doporučené dávky potravin pro obyvatele Evropy a vyzývá k připomínkování do 15. 12. 2008. |
19.09.2008 |
EFSA zahájil nábor nových členů pro příští tříleté období. Přihlášky lze podávat do 7. ledna 2009. |
30.10.2008 |
Úřad EFSA se negativně vyjádřil k používání tvrzení ohledně vlivu bílkovin na růst kostí, luteinu pro zlepšení zraku, probiotika proti trávicím potížím, a k používání některých látek v doplňcích. |
07.01.2009 |
S jakými druhy nedůvěry či neopodstatněných výtek ke kojenecké výživě se dnes setkáváme. |
30.01.2009 |
Konference TNO, která se uskuteční ve dnech 29.–30. května v Amsterodamu (Nizozemí). |
17.03.2008 |
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje. |
16.04.2008 |
Sloučeniny vanadu přidávané do doplňků stravy pro sportovce nemají být zařazeny v seznamu povolených látek, protože se vstřebávají ve větší míře než přirozené formy vanadu. |
10.04.2008 |
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci. |
31.08.2007 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti alfa-cyklodextrinu ve funkci přísady nového typu. |
05.09.2007 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
03.09.2010 |
EFSA potvrdil svá původní stanoviska. Uváděné účinky extraktu byliny Caralluma fimbriata se neprokázaly. |
08.09.2010 |
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný. |
21.09.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií. |
01.10.2010 |
|
05.11.2010 |
Med jako rezervoár spór C. botulinum by neměly konzumovat děti do jednoho roku. |
27.05.2010 |
Výživové hodnoty, biologická funkčnost mléčné kojenecké výživy. Chyby při přípravě. |
16.04.2010 |
Výživářský zázrak bude konečně na českém trhu – a v bio kvalitě. |
09.11.2009 |
Tepelné ošetření může alergenní účinek snížit (např.u syrovátkových bílkovin), zvýšit (např. u pražených arašídů nebo vařené čočky) nebo neovlivnit (např. u korýšů). |
01.12.2009 |
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací. |
30.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “železo přispívá k normálnímu kognitivnímu vývoji dětí”. |
23.11.2009 |
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “jód přispívá k normálnímu růstu dětí”. |
23.11.2009 |
Zdravotní rizika konzumace českých sladkovodních ryb jsou naštěstí velmi malá, na rozdíl od mořských ryb hlavně ze subtropů a tropů. |
27.03.2009 |
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009. |
10.04.2009 |
Strukturovaná databáze zaměřená na výživovou stránku mléka a mléčných výrobků. |
25.09.2009 |
Prezentace z konference IFST, která se uskutečnila ve dnech 5.–8. dubna 2011. |
20.04.2011 |
PRI pro dospělé jsou stanoveny na 0,83 g/kg tělesné hmotnosti za den. Příjem bílkovin různými skupinami spotřebitelů v EU je přiměřený. |
20.02.2012 |
EFSA nepovažuje za prokázané, že izoláty ze sojových bílkovin snižují LDL-cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění. |
24.02.2012 |
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy. |
19.10.2011 |
Podle stanoviska EFSA je lykopen z Blakeslea trispora nutričně ekvivalentní přirozenému, ale dosavadní studie nestačí na stanovení hodnoty ADI. Při obohacování potravin tímto lykopenem nelze očekávat negativní efekt, avšak problematická je forma suplementů.
|
10.07.2005 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů. |
18.01.2006 |
Udělovaná Federací švýcarských producentů mléka (SMP). Přehled vítězů od roku 1968. |
25.02.2006 |
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii. |
17.02.2006 |
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce. |
02.10.2004 |
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %. |
17.01.2013 |
ANSES zdůrazňuje rizika spojená s krmením kojenců nápoji jinými než mateřské mléko a náhražky mateřského mléka. |
05.04.2013 |
ÚKZÚZ bude prezentovat své činnosti na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně. |
03.05.2017 |
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 2. 2014. |
13.02.2014 |
Veřejná konzultace EFSA potrvá do 4. března 2018. |
16.01.2018 |
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek. |
13.04.2018 |
EFSA aktualizoval Pokyny k žádostem o schválení zdravotních tvrzení při označování potravin. |
04.02.2016 |
První termín kurzu je 24. 6. 2020. |
29.05.2020 |
Stanovisko SZPI |
16.12.2021 |
On-line, 28. června 2022 |
17.06.2022 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
|
20.05.2004 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval alergenní potenciál derivátů alergenních přísad a vydal stanovisko k devíti žádostem o výjimku z jejich povinného uvádění na etiketě výrobků. Je uveden jejich seznam. |
01.12.2004 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
08.08.2011 |
Zájemci se mohou hlásit do 31.5.2011. |
06.04.2011 |
Simultánní detekce sedmi alergizujících potravin metodou LC/MS/MS a porovnání výsledků s komerčními ELISA kity. |
10.05.2011 |
Termín prodloužen do 14. 6. 2011. |
30.05.2011 |
EFSA, úkoly, organizační struktura, činnosti, odkazy na personální obsazení |
05.09.2003 |
Dne 1.10.2009 uveřejnil EFSA prvních 94 stanovisek týkajících se 523 zdravotních tvrzení navržených členskými státy EU. |
02.10.2009 |
Bylo vydáno rozhodnutí schvalující uvádění na trh „Ice Structuring Protein“, vitaminu K2 z Bacillus subtilis, lykopenu a lykopenového oleorezinu. |
15.05.2009 |
Celosvětový trh bezlepkovými výrobky se rychle rozvíjí a poskytuje velké příležitosti pro průmysl, ovšem stále je nutno se intenzivně zabývat chutí a texturou bezlepkových potravin. |
15.08.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Vliv homogenizace mléka na ty vlastnosti mléka, které se projevují na zdraví. |
17.06.2006 |
Nizozemská databáze alergenů ALBA obsahuje seznam více než 170 alergenních složek. Dobrovolné rozšířené označování alergenů v souladu s nadací ECARF znamená serióznější přístup k alergikům. |
12.05.2007 |
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin. |
16.06.2007 |
Je popsán rozvoj legislativně volného sektoru superšťáv, tedy produktů z exotického ovoce s nutričním benefitem, především jako zdroje antioxidantů. |
30.03.2008 |
Použití oleoresinu z rajčat nebo 10% disperze syntetického lykopenu odpovídá bezpečnostně ostatním zdrojům lykopenu, ale jejich aplikací by mohlo dojít k překročení hodnoty ADI. |
24.05.2008 |
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, který vychází ze směrnice 2000/13/ES a 90/496/EHS. |
22.04.2008 |
Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. |
20.04.2008 |
Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Informace ze serveru iDNES.cz. |
23.01.2009 |
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů. |
19.01.2009 |
Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů. |
17.09.2008 |
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí. |
22.08.2008 |
Do 31.7.2009 má EFSA vypracovat vědecká stanoviska k navrhovaným tvrzením. Od ledna 2010 bude existovat pozitivní seznam tvrzení schválených Komisí. |
24.10.2008 |
V loňském roce 2021 vědecký výbor zpracoval a zveřejnil 2 odborné studie. |
04.02.2022 |
Zpráva o konferenci včetně abstrakt přednášek a prezentací |
20.04.2018 |
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví |
23.09.2019 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu. |
29.05.2015 |
Informace SZÚ ze dne 21. 7. 2017. |
25.07.2017 |
Vědecký panel NDA vydal vědecké stanovisko k tolerovatelnému dennímu příjmu EPA, DHA a DPA. |
16.08.2012 |
V Evropském parlamentu se diskutuje o výkladu požadavků nařízení 1169/2011/EU na formu poskytování povinných údajů o alergenech u nebalených potravin. |
27.03.2013 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu křemíku. Není pravděpodobné, aby odhadovaný typický dietetický příjem křemíku měl škodlivé účinky na lidský organismus. |
01.12.2004 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení pšeničných maltodextrinům (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
17.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad. |
02.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že údaje o příjmu bóru jsou omezené. Zdá se však, že příjem bóru v EU z potravin a vody je pod horní tolerovatelnou hladinou (UL). Konzumace některých doplňků stravy obsahujících bór může vést k příjmům, které UL přesahují. |
02.12.2004 |
Byl zveřejněný Znalecký posudek Vědeckého panelu pro dietní výrobky, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vztahující se k vyhodnocení alergenních potravin za účelem označování potravinářských výrobků, přijatý 19. února 2004 |
02.04.2004 |
Je zprostředkován přístup k řadě výzkumných projektů EU zaměřených na potraviny s vyšším fyziologickým účinkem. |
31.03.2007 |
obezita-ozařování potravin |
30.10.2004 |
K použití bLF jako složky nového typu bylo vydáno již druhé pozitivní stanovisko. Dále úřad EFSA schválil použití DHC, jehož předpokládaný příjem je mnohonásobně nižší než riziková koncentrace. |
27.07.2012 |
Panel NDA úřadu EFSA přijal v červenci od Komise k posouzení seznam tvrzení podle čl. 13 nařízení 1924/2006/ES. |
14.08.2008 |
Souhrnná informace pro spotřebitele i výrobce. |
17.04.2008 |
Budou zpracovány jednotné profily pro všechny potraviny, ale budou stanoveny výjimky pro potraviny, které jsou v evropské stravě klíčové a limity by nesplnily. |
16.03.2008 |
Přehled řídicích výborů Komise s působností a agro-potravinářském sektoru. Plán jejich činnosti na rok 2007. |
10.06.2007 |
Nejnovější vývoj v EU v oblasti GM a ostatních potravin nového typu (novel foods). |
15.03.2006 |
Dne 25.3.2010 EFSA uveřejnil DRV pro sacharidy, vlákninu stravy, tuky a vodu. |
06.04.2010 |
Ve Španělsku byla schválena společná koncepce pro všechny regiony, která stanovuje četnost příjmu jednotlivých skupin potravin ve školních jídelnách a stanovuje pravidla pro zboží v automatech. |
24.08.2010 |
Konference se bude konat dne 25. 4. 2018 v Praze. |
03.04.2018 |
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ |
02.08.2022 |
SZPI vysvětluje, jak správně označovat alergeny. |
02.11.2020 |
Akci pořádá Evropský inovační a technologický institut v oblasti potravin. |
19.11.2019 |
Nejsnadněji můžeme imunitu posílit pomocí stravy. |
30.04.2020 |
EFSA publikoval vědecký a technický návod, který má pomoci Evropské komisi aplikovat nová pravidla na potraviny pro zvláštní lékařské účely. |
07.12.2015 |
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA |
20.03.2007 |
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA |
20.03.2007 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin European Food Safety Autority – EFSA |
03.01.2008 |
Vědci ve světě zatím nemají úplně jasno v tom, jaký mají mutované plodiny vliv na okolní přírodu. EU má společný systém varování, kdy se do 24 hodin ví o každé škodlivé látce v potravinách. Nikdy nešlo o GMO. ŽP |
30.11.2003 |
Reakce na článek uveřejněný dne 24.3.2011 na serveru aktualne.cz. |
25.03.2011 |
Tisková zpráva SZPI |
12.06.2020 |
Bezpečnost potravin se stala jednou z priorit, na kterou se Vláda ČR zaměřila před vstupem České republiky do Evropské unie. |
17.02.2009 |
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. |
31.01.2014 |
Článek publikovaný Společností pro výživu |
20.04.2018 |
Byl vytvořen na základě usnesení vlády č.1320/2001. Na jeho fungování se podílejí ústřední orgány státní správy prostřednictvím svých dozorových složek a dále nevládní organizace zastupující zájmy zemědělců, potravinářského průmyslu, obchodu i spotřebitelů. Posuzováním rizik v rámci celého potravinového řetězce se zabývají čtyři vědecké výbory. Systém BP má zabudován účinný nástr |
21.06.2004 |
Upravují se informace požadované na výrobku s přidanými fytosteroly, pokud se používá již schválené zdravotní tvrzení. |
15.06.2012 |
|
16.03.2004 |
|
03.05.2004 |
|
06.05.2004 |
|
03.06.2004 |
|
03.05.2004 |