EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
|
24.11.2004 |
nektar-nesnášenlivost potravin |
31.10.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
|
24.06.2004 |
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
|
18.03.2005 |
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
|
08.02.2005 |
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
|
28.01.2005 |
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj. |
19.01.2006 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
|
14.09.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné. |
23.11.2005 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. |
08.04.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů. |
21.05.2003 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP. |
23.01.2004 |
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011. |
08.03.2011 |
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou. |
07.02.2003 |
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci. |
20.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní. |
03.12.2002 |
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin |
05.04.2002 |
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku. |
28.02.2012 |
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách. |
11.07.2012 |
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011. |
02.08.2011 |
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly. |
17.06.2011 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011. |
20.09.2011 |
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný. |
14.02.2012 |
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení. |
05.05.2011 |