Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, značení alergenních složek, výjimky v označování. |
20.03.2012 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.4.2010. |
02.04.2010 |
Vědecké stanovisko EFSA k posouzení rizika z parazitů v rybích výrobcích. |
16.04.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 1.6.2010. |
01.06.2010 |
Příručka pro spotřebitele (v angličtině). |
10.12.2009 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA –NDA) vydal stanovisko k TMK, se kterým seznámil veřejnost dne 1. září 2004 na tiskové konferenci. |
26.09.2004 |
Na základě nejnovějších poznatků se dětská výživa na bázi sóji jako prevence vzniku alergií nebo potravinových intolerancí pro děti s vysokým rizikem (rodinná anamnéza) nedoporučuje.
|
30.07.2004 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
On-line časopis o potravinových alergenech a potravinové intoleranci, řada kontaktů pro získání informací o alergii, alergenech, intolerancích (všeobecné informace o alergickém onemocnění, hlavní typy potravin způsobujících potravinovou alergii, speciální potraviny, databáze potravin a alergenů, názvosloví alergenů, dobrá výrobní praxe, značení alergenů na výrobcích aj.). |
24.02.2003 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou. |
23.09.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012. |
16.05.2012 |
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie. |
16.02.2011 |
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
|
14.10.2004 |
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích. |
17.02.2006 |
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010. |
31.08.2010 |
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii. |
05.04.2006 |
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko. |
08.03.2016 |
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem. |
16.04.2010 |
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
|
16.07.2005 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha. |
12.04.2018 |
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. |
29.10.2008 |
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí. |
11.06.2010 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
|
18.11.2005 |
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii. |
22.03.2011 |
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný. |
22.04.2011 |
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017. |
21.04.2017 |
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
|
11.02.2005 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
14.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy. |
02.12.2004 |
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu. |
13.02.2009 |
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu |
05.08.2021 |
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny. |
11.07.2013 |
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |