Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Výsledky vyhledávání

Fulltextové vyhledávání článků

Název / Anotace
Datum vydání
Řadit vzestupně dle datumu. / Řadit sestupně dle datumu.
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
21.04.2004
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou.
23.09.2010
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012.
16.05.2012
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie.
16.02.2011
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
14.10.2004
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích.
17.02.2006
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010.
31.08.2010
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii.
05.04.2006
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko.
08.03.2016
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem.
16.04.2010
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
16.07.2005
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích.
30.04.2004
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích.
30.04.2004
Zdroj: Ing. C. Perlín
06.02.2007
Zdroj: Ing. C. Perlín
06.02.2007
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha.
12.04.2018
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí.
29.10.2008
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí.
11.06.2010
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu.
09.04.2004
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu.
09.04.2004
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
18.11.2005
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii.
22.03.2011
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný.
22.04.2011
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017.
21.04.2017
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
11.02.2005
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC.
14.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy.
02.12.2004
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu.
13.02.2009
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu
05.08.2021
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny.
11.07.2013
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie.
18.05.2009
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009.
06.11.2009
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her.
13.05.2008
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje.
18.01.2006
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi.
03.11.2004
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax).
02.03.2011
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab).
01.01.2005
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012.
12.07.2012
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky.
30.04.2018
Informace SZPI
07.04.2022
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013.
14.05.2013
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013.
15.05.2013
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012
26.07.2012
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat.
25.03.2011
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature
14.09.2001
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů.
09.01.2004
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny.
14.05.2003
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny.
14.05.2003
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
17.06.2005
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut.
20.06.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument.
03.06.2004
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat.
16.06.2007
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení.
29.07.2007
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat.
16.06.2007
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone.
05.02.2010
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku.
11.05.2009
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii.
18.08.2010
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu.
06.10.2010
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce.
17.05.2010
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány.
16.05.2007
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin.
24.04.2009
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013.
17.10.2013
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze.
27.06.2018
Termín: 11. září 2015
23.07.2015
Tisková zpráva EFSA
23.07.2015
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015.
03.08.2015
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům.
13.02.2013
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
24.11.2004
N
nektar-nesnášenlivost potravin
31.10.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
18.03.2005
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
08.02.2005
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
28.01.2005
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj.
19.01.2006
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
14.09.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011.
08.03.2011
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou.
07.02.2003
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci.
20.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin
05.04.2002
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku.
28.02.2012
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách.
11.07.2012
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011.
02.08.2011
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly.
17.06.2011
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011.
20.09.2011
Počet: 333 Velikost stránky
123
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021