Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
|
21.04.2004 |
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou. |
23.09.2010 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012. |
16.05.2012 |
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie. |
16.02.2011 |
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
|
14.10.2004 |
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích. |
17.02.2006 |
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010. |
31.08.2010 |
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii. |
05.04.2006 |
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko. |
08.03.2016 |
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem. |
16.04.2010 |
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
|
16.07.2005 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích. |
30.04.2004 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Zdroj: Ing. C. Perlín |
06.02.2007 |
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha. |
12.04.2018 |
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. |
29.10.2008 |
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí. |
11.06.2010 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu. |
09.04.2004 |
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
|
18.11.2005 |
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii. |
22.03.2011 |
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný. |
22.04.2011 |
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017. |
21.04.2017 |
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
|
11.02.2005 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
14.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy. |
02.12.2004 |
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu. |
13.02.2009 |
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu |
05.08.2021 |
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny. |
11.07.2013 |
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
14.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
15.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012 |
26.07.2012 |
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat. |
25.03.2011 |
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature |
14.09.2001 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů. |
09.01.2004 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
|
17.06.2005 |
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut. |
20.06.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument. |
03.06.2004 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení. |
29.07.2007 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone. |
05.02.2010 |
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku. |
11.05.2009 |
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii. |
18.08.2010 |
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu. |
06.10.2010 |
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce. |
17.05.2010 |
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány. |
16.05.2007 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
aditivum - antioxidant |
15.11.2004 |
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin. |
24.04.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013. |
17.10.2013 |
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze. |
27.06.2018 |
Termín: 11. září 2015 |
23.07.2015 |
Tisková zpráva EFSA |
23.07.2015 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015. |
03.08.2015 |
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům. |
13.02.2013 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců. |
20.04.2009 |
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě. |
02.03.2009 |
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009. |
10.04.2009 |
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou. |
11.11.2009 |
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo. |
18.01.2010 |
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv. |
08.12.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
05.11.2009 |
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně. |
05.11.2009 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal. |
02.11.2009 |
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně. |
18.08.2009 |
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky. |
18.08.2009 |
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009. |
26.06.2009 |
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu. |
08.06.2009 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009. |
02.06.2009 |
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni. |
13.05.2010 |
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým. |
28.04.2010 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů. |
31.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA). |
25.05.2010 |
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
14.04.2010 |
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí. |
01.03.2010 |
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu. |
01.03.2010 |
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418). |
26.02.2010 |
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal. |
10.09.2010 |
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením. |
20.10.2010 |
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik. |
08.06.2010 |
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi. |
02.09.2010 |