Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Výsledky vyhledávání

Fulltextové vyhledávání článků

Název / Anotace
Datum vydání
Řadit vzestupně dle datumu. / Řadit sestupně dle datumu.
Pomocí nové internetové stránky bude možné rychleji odhalovat alergizující vlastnosti geneticky modifikovaných produktů.
21.04.2004
Vařením se zřejmě maskují alergenní epitopy, čímž se sníží rozpoznávání alergenů. Přečištěný tropomyosin z vařených krevet však je efektivnějším antigenem pro diagnostikování alergie imunologickou analýzou.
23.09.2010
Tisková zpráva SZPI ze dne 15. 5. 2012.
16.05.2012
Vinaři dostanou příležitost prokázat, že čiření pomocí vaječného albuminu, lysozymu a mléčného kaseinu nevyvolává alergie.
16.02.2011
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.
14.10.2004
Je uvedena zpráva, která hodnotí výzkum potravinové alergie v jednotlivých federálních institucích.
17.02.2006
Symposium, které se uskuteční v Nice (Francie) ve dnech 20.–22. října 2010.
31.08.2010
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii.
05.04.2006
Rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a alergií na mléko.
08.03.2016
Společnost Druid CZ s.r.o. informuje o stahování výrobku s nedeklarovaným alergenem.
16.04.2010
Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.
16.07.2005
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích.
30.04.2004
Dne 30. června 2004 pořádá britská společnost Leatherhead Food Intenational konferenci o potravinových alergiích.
30.04.2004
Zdroj: Ing. C. Perlín
06.02.2007
Zdroj: Ing. C. Perlín
06.02.2007
Konference se koná 19. 4. 2018 v NZM Praha.
12.04.2018
Houbaření je sice český národní sport, přesto se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí.
29.10.2008
Stanovisko EFSA k vlivu ambrózie na zdraví člověka a zvířat a na životní prostředí.
11.06.2010
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu.
09.04.2004
Podle EFSA existuje dostatek důkazů pro povinné značení alergenních přísad, jejichž výčet je uveden v Příloze IIIa ke směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, avšak málo informací pro to, aby se stanovily prahové hodnoty, tj. množství těchto přísad, které ještě nevyvolává alergickou odezvu.
09.04.2004
Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
18.11.2005
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii.
22.03.2011
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný.
22.04.2011
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017.
21.04.2017
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
11.02.2005
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC.
14.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy.
02.12.2004
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu.
13.02.2009
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu
05.08.2021
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny.
11.07.2013
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie.
18.05.2009
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009.
06.11.2009
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her.
13.05.2008
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje.
18.01.2006
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi.
03.11.2004
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax).
02.03.2011
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab).
01.01.2005
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012.
12.07.2012
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky.
30.04.2018
Informace SZPI
07.04.2022
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013.
14.05.2013
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013.
15.05.2013
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012
26.07.2012
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat.
25.03.2011
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature
14.09.2001
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů.
09.01.2004
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny.
14.05.2003
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny.
14.05.2003
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
17.06.2005
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut.
20.06.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
22.04.2004
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument.
03.06.2004
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat.
16.06.2007
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení.
29.07.2007
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat.
16.06.2007
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone.
05.02.2010
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku.
11.05.2009
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii.
18.08.2010
Schůzka o vědeckých požadavcích pro zdravotní tvrzení spojené s imunitou proběhne 2.12. 2010 v Amsterodamu.
06.10.2010
Německý úřad BfR varuje před vlivem jinanu na zvýšení krevního tlaku a alergické reakce.
17.05.2010
Je k dispozici sborník referátů, které zazněly na summitu IDF v Brugách (2003) a v roce 2006 byly aktualizovány.
16.05.2007
Výběr odpovědí na otázky publikované v dokumentu WHO, které mají vztah k hodnocení bezpečnosti GM potravin.
24.04.2009
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
A
aditivum - antioxidant
15.11.2004
Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 10. 2013.
17.10.2013
Prezentace z konference, která se konala 19. a 20. června 2018 v Národní technické knihovně v Praze.
27.06.2018
Termín: 11. září 2015
23.07.2015
Tisková zpráva EFSA
23.07.2015
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 8. 2015.
03.08.2015
EFSA otevírá další vědecké mítinky pozorovatelům.
13.02.2013
EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.
24.11.2004
N
nektar-nesnášenlivost potravin
31.10.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.
24.06.2004
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.
18.03.2005
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.
08.02.2005
Finští výzkumníci zjistili, že matky, které v období kojení konzumují hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, mohou tímto způsobem snižovat riziko vzniku alergii u svých dětí.
28.01.2005
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj.
19.01.2006
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posuzuje z vědeckého hlediska meritum nutričních tvrzení pro výrobky obsahující n-3 mastné kyseliny, která jsou navrhována jako doplněk přílohy projednávaného zákona a nutričních a zdravotních tvrzeních.
14.09.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.
23.11.2005
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Šest předních evropských výzkumných institucí vytvořilo v rámci Evropské asociace pro bezpečnost potravin konsorcium, které stanovilo priority potravinářského výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin.
08.04.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
Identifikace těch skupin bílkovin, které jsou odpovědné za vyvolání alergické odezvy, technologické postupy snižování alergenního potenciálu potravin rostlinného původu. Kontakty na databáze potravinových alergenů.
21.05.2003
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
VVP je jedním z výborů dohlížejících nad bezpečností potravin v ČR. Za sídlo VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců (CHPŘ) v Brně. VVP publikoval již řadu dokumentů určených široké veřejnosti, které jsou volně přístupné na internetových stránkách CHPŘ, resp. VVP.
23.01.2004
Celodenní symposium s mezinárodní účastí proběhne dne 19.4. 2011.
08.03.2011
Na základě projektu Eurodiet a stanoviska expertů WHO byl vytvořen přehled hlavních zdravotních problémů v EU, které jsou způsobeny neodpovídající stravou.
07.02.2003
Biogenní amin histamin se vyskytuje v sýrech, v zelenině, v uzeninách, rybích výrobcích a alkoholických nápojích. Vyšší obsah biogenních aminů poukazuje na zkaženost potraviny. Většinou se histamin odbourává bez problémů enzymy, někteří lidé jsou na biogenní aminy přecitlivělí - vykazují histaminovou intoleranci.
20.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
Využitím biotechnologických metod vyloučili američtí vědci z genomu sóji gen pro rozhodující protein, který způsobuje, že sojové boby jsou pro některé spotřebitele alergenní.
03.12.2002
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin
05.04.2002
EFSA varuje před zvýšeným rizikem hemorhagie u osob, které přijímají současně protisrážlivý kumarin a glukosaminový suplement. EFSA neuznal za prokázaný účinek glukosaminu na kloubní chrupavku.
28.02.2012
Šetření d-Testu neodhalilo přítomnost mykotoxinů a plísní v oříškových potravinách.
11.07.2012
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011.
02.08.2011
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly.
17.06.2011
Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 9. 2011.
20.09.2011
Spermidin proti vypadávání vlasů nebyl uznán, proto, že se jedná o léčivý účinek. Účinek kávy Tchibo C21 nebyl podle předložených studií uznán za prokázaný.
14.02.2012
Směrnice EFSA zaměřená na vědecké požadavky pro zdůvodnění tvrzení.
05.05.2011
Připomínky k návrhům EFSA lze podávat do 31.8.2011.
04.05.2011
EFSA vydal kladné stanovisko ke zdravotnímu tvrzení. Je uveden text tvrzení.
03.06.2011
Stanovisko EFSA z 1.6.2011.
17.06.2011
Vědecké stanovisko EFSA ze dne 7.4.2011.
14.04.2011
Dvě vědecká stanoviska EFSA ze dne 13.4.2011.
18.04.2011
Podle posudku norského Vědeckého výboru pro bezpečnost potravin není prokazatelný příznivý Bifidobacterium lactis Bb12 v dětské výživě, nelze vyloučit riziko.
05.04.2011
Přehled metod, které zamezují tvorbě biogenních aminů a metod, které degradují vytvořené biogenní aminy.
06.04.2011
Dalších 63 vědeckých stanovisek ke 442 zdravotním tvrzením podle článku 13.1 nařízení (ES) č. 1924/2006.
11.04.2011
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na vývoj zraku u ještě nenarozených dětí a u kojenců.
20.04.2009
Podle EFSA není dostatek důkazů o vlivu DHA na kognitivní (poznávací) vývoj u ještě nenarozených dětí a u kojenců.
20.04.2009
EFSA nevydal kladné stanovisko k tvrzení o čokoládě pro děti, brusinkách a minerální vodě.
02.03.2009
Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009.
10.04.2009
Zpráva pracovní skupiny pro vědeckou spolupráci s EFSA posuzuje rizika a prospěch fortifikace potravin kyselinou listovou.
11.11.2009
Tvrzení pro výrobek Catalgine® o snižování četnosti návalů u žen v menopauze se neprokázalo.
18.01.2010
Do 31.1.2010 lze podávat připomínky k návrhu EFSA týkajícímu se posuzování alergenity GM plodin a mikroorganismů a odvozených potravin a krmiv.
08.12.2009
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal.
05.11.2009
V rámci projektu se zkoumaly důvody vzniku histaminu ve víně.
05.11.2009
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal.
02.11.2009
Zasedání k dietetickým referenčním hodnotám (DRVs) se uskuteční ve dnech 7.–8. září 2009 v Barceloně.
18.08.2009
EFSA uveřejnil doporučený příjem sacharidů, vlákniny a tuku a zahájil diskusi k tomuto návrhu. Do 15.10.2009 lze podávat připomínky.
18.08.2009
Na základě současných zkušeností EFSA aktualizuje návod na podávání žádostí. Závěry technické schůzky EFSA a průmyslu. Brusel, 15.6.2009.
26.06.2009
Uskuteční se dne 15. června 2009 v Bruselu.
08.06.2009
Tisková zpráva SZPI ze dne 2.6.2009.
02.06.2009
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni.
13.05.2010
Cílem projektu EU „SO2SAY“ je nalezení postupů a látek k zabránění přístupu kyslíku a k inhibici polyfenoloxidázy, a také použití antioxidantů k zabránění hnědnutí polyfenolů ve výrobcích dosud konzervovaných oxidem siřičitým.
28.04.2010
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení u přípravku na bázi beta-glukanů.
31.05.2010
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA).
25.05.2010
Stanovisko EFSA k bezpečnosti potravinového složky na bázi konjugované linolové kyseliny (CLA).
25.05.2010
Výstup z workshopu (Montreux, květen 2008) zaměřeného na posuzování prospěšných účinků probiotik.
14.04.2010
Vědecká stanoviska EFSA ke 416 zdravotním tvrzením navrženým členskými státy a Evropskou komisí.
01.03.2010
Konsolidovaný seznam EFSA obsahuje 4262 položek. Pro každé tvrzení jsou uvedeny reference na jeho podporu.
01.03.2010
Stanovisko EFSA k návrhu podanému členskými státy (ID 1417 a ID 1418).
26.02.2010
Stanovisko EFSA k tvrzení podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006. Účinek přípravku se neprokázal.
10.09.2010
Panel NDA EFSA zveřejnil 75 vědeckých stanovisek k 808 zdravotním tvrzením.
20.10.2010
ILSI Europe zkoumal důkazy o funkčnosti probiotik. Návod na posuzování prospěšných účinků probiotik.
08.06.2010
EFSA zamítl tvrzení o vlivu sójové bílkoviny na snižování LDL-cholesterolu v krvi.
02.09.2010
Byli jmenováni noví vědečtí pracovníci EFSA. Byl zřízen další panel expertů zabývající se zdravím rostlin.
07.06.2006
Přehled dokumentů vydávaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.
01.06.2006
Nově vytvořená webová stránka přináší informace o možných potravinových alergiích v oblasti cateringu a způsobech jak se vyhnout jejich vzniku.
30.07.2006
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”.
21.11.2007
V pořadí již 9. kolokvium se uskuteční v Parmě (Itálie) ve dnech 11.–12. října 2007.
02.09.2007
Je k dispozici publikace Evropské komise obsahující výsledky výzkumných projektů řešených v 5. RP V&V.
09.09.2007
Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake.
19.01.2008
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích.
08.08.2008
Byly identifikovány mikroorganismy snižující alergenitu pšeničných a mléčných výrobků.
12.06.2008
V rámci iniciativy v USA bylo vytypováno pět oblastí, na které je třeba se v souvislosti s potravinovou alergií zaměřit.
03.06.2008
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  
29.03.2008
Informace o připravovaném symposiu o probiotikách a prebiotikách.
20.02.2008
Byla vyšetřena příčina vážných anafylaktických reakcí na arašídy.
08.02.2008
Příručka a poster Úřadu pro potraviny ve Velké Británii radí poskytovatelům občerstvení – nebalených potravin.
08.02.2008
Pro nedostatečnou dokumentaci EFSA nevydal souhlasné stanovisko s navrhovaným zdravotním tvrzením.
29.09.2008
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci.
16.09.2008
Mezinárodní mlékárenská konference, která se uskuteční ve dnech 24.–25. února 2009 v Melbern (Austrálie).
21.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/985/ES z 15.12.2008 se povolují umístit na trh v EU.
07.01.2009
Rozhodnutím Komise 2008/968/ES z 12.12.2008 se povoluje umístit na trh v EU.
07.01.2009
Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Nebylo schváleno tvrzení ohledně vlivu rybího tuku na zklidnění dětí.
04.12.2008
Především podestýlání a krmení dojnic představuje pro obsluhující personál zvýšená rizika z hlediska zátěže organismu škodlivými látkami. Je třeba zabránit postižení dýchacích cest.
16.12.2008
Na základě vědeckého stanoviska EFSA-NDA je použití listů M. citrifolia bezpečné.
03.10.2008
Panel NDA úřadu EFSA zveřejnil stanovisko navrhující doporučené dávky potravin pro obyvatele Evropy a vyzývá k připomínkování do 15. 12. 2008.
19.09.2008
EFSA zahájil nábor nových členů pro příští tříleté období. Přihlášky lze podávat do 7. ledna 2009.
30.10.2008
Úřad EFSA se negativně vyjádřil k používání tvrzení ohledně vlivu bílkovin na růst kostí, luteinu pro zlepšení zraku, probiotika proti trávicím potížím, a k používání některých látek v doplňcích.
07.01.2009
S jakými druhy nedůvěry či neopodstatněných výtek ke kojenecké výživě se dnes setkáváme.
30.01.2009
Konference TNO, která se uskuteční ve dnech 29.–30. května v Amsterodamu (Nizozemí).
17.03.2008
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje.
16.04.2008
Sloučeniny vanadu přidávané do doplňků stravy pro sportovce nemají být zařazeny v seznamu povolených látek, protože se vstřebávají ve větší míře než přirozené formy vanadu.
10.04.2008
Z šesti posuzovaných případů bylo pět žádostí zamítnuto, neboť příslušné prostředky používané ke zjemňování vína mohou vyvolat alergickou reakci.
31.08.2007
Stanovisko EFSA k bezpečnosti alfa-cyklodextrinu ve funkci přísady nového typu.
05.09.2007
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný.
03.09.2010
EFSA potvrdil svá původní stanoviska. Uváděné účinky extraktu byliny Caralluma fimbriata se neprokázaly.
08.09.2010
Extrakt z mycelia černé čínské houby Lentinula edodes byl panelem NDA posouzen jako bezpečný.
21.09.2010
Vědecké stanovisko EFSA k meznímu příjmu laktózy u osob s intolerancí laktózy a galaktosémií.
01.10.2010
05.11.2010
Med jako rezervoár spór C. botulinum by neměly konzumovat děti do jednoho roku.
27.05.2010
Výživové hodnoty, biologická funkčnost mléčné kojenecké výživy. Chyby při přípravě.
16.04.2010
Výživářský zázrak bude konečně na českém trhu – a v bio kvalitě.
09.11.2009
Tepelné ošetření může alergenní účinek snížit (např.u syrovátkových bílkovin), zvýšit (např. u pražených arašídů nebo vařené čočky) nebo neovlivnit (např. u korýšů).
01.12.2009
Důsledkem "National School Lunch Program" je nutričně lepší stravování ve školách. Největším problémem jsou zvyšující se náklady, je požadováno zvýšení dotací.
30.11.2009
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “železo přispívá k normálnímu kognitivnímu vývoji dětí”.
23.11.2009
Podle EFSA je opodstatněné tvrzení “jód přispívá k normálnímu růstu dětí”.
23.11.2009
Zdravotní rizika konzumace českých sladkovodních ryb jsou naštěstí velmi malá, na rozdíl od mořských ryb hlavně ze subtropů a tropů.
27.03.2009
Tisková zpráva společnosti AHOLD ze dne 9.4.2009.
10.04.2009
Strukturovaná databáze zaměřená na výživovou stránku mléka a mléčných výrobků.
25.09.2009
Prezentace z konference IFST, která se uskutečnila ve dnech 5.–8. dubna 2011.
20.04.2011
PRI pro dospělé jsou stanoveny na 0,83 g/kg tělesné hmotnosti za den. Příjem bílkovin různými skupinami spotřebitelů v EU je přiměřený.
20.02.2012
EFSA nepovažuje za prokázané, že izoláty ze sojových bílkovin snižují LDL-cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění.
24.02.2012
Úřad EFSA uznal tvrzení o účinku vitaminu D v prevenci zranění u starých osob, ale nepovažuje za prokázané tvrzení o účinku tripeptidů firmy Valio na udržování normálního tlaku a účinku polyfenolů z jablek firmy Diana Naturals’ na snížení postprandiální glykemické odezvy.
19.10.2011
Podle stanoviska EFSA je lykopen z Blakeslea trispora nutričně ekvivalentní přirozenému, ale dosavadní studie nestačí na stanovení hodnoty ADI. Při obohacování potravin tímto lykopenem nelze očekávat negativní efekt, avšak problematická je forma suplementů.
10.07.2005
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – oleji z kukuřičných klíčků, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.
18.01.2006
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k potravině nového typu – řepkovému oleji, ve kterém byla pomocí molekulární destilace zvýšena koncentrace fytosterolů a tokoferolů.
18.01.2006
Udělovaná Federací švýcarských producentů mléka (SMP). Přehled vítězů od roku 1968.
25.02.2006
Institut pro potravinářskou vědu a technologii (IFST) vydal v únoru 2006 stanovisko k ozařování potravin a k nanotechnologii.
17.02.2006
Výzkumný projekt EU zaměřený na vývoj nových potravinářských výrobků (například z geneticky modifikovaných surovin), které nebudou u citlivých osob vyvolávat alergické reakce.
02.10.2004
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %.
17.01.2013
ANSES zdůrazňuje rizika spojená s krmením kojenců nápoji jinými než mateřské mléko a náhražky mateřského mléka.
05.04.2013
ÚKZÚZ bude prezentovat své činnosti na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně.
03.05.2017
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 13. 2. 2014.
13.02.2014
Veřejná konzultace EFSA potrvá do 4. března 2018.
16.01.2018
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek.
13.04.2018
EFSA aktualizoval Pokyny k žádostem o schválení zdravotních tvrzení při označování potravin.
04.02.2016
První termín kurzu je 24. 6. 2020.
29.05.2020
Stanovisko SZPI
16.12.2021
On-line, 28. června 2022
17.06.2022
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Odpor proti geneticky upraveným plodinám asi stejně pošetilý, jakým byl kdysi boj proti železnici či automobilismu. I v tomto případě přínosy převáží rizika - jde pouze o to nebezpečí nepodceňovat, ale snížit na minimum.
20.05.2004
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval alergenní potenciál derivátů alergenních přísad a vydal stanovisko k devíti žádostem o výjimku z jejich povinného uvádění na etiketě výrobků. Je uveden jejich seznam.
01.12.2004
Zpráva EFSA ze dne 28. 7. 2011.
08.08.2011
Zájemci se mohou hlásit do 31.5.2011.
06.04.2011
Simultánní detekce sedmi alergizujících potravin metodou LC/MS/MS a porovnání výsledků s komerčními ELISA kity.
10.05.2011
Termín prodloužen do 14. 6. 2011.
30.05.2011
EFSA, úkoly, organizační struktura, činnosti, odkazy na personální obsazení
05.09.2003
Dne 1.10.2009 uveřejnil EFSA prvních 94 stanovisek týkajících se 523 zdravotních tvrzení navržených členskými státy EU.
02.10.2009
Bylo vydáno rozhodnutí schvalující uvádění na trh „Ice Structuring Protein“, vitaminu K2 z Bacillus subtilis, lykopenu a lykopenového oleorezinu.
15.05.2009
Celosvětový trh bezlepkovými výrobky se rychle rozvíjí a poskytuje velké příležitosti pro průmysl, ovšem stále je nutno se intenzivně zabývat chutí a texturou bezlepkových potravin.
15.08.2007
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin.
16.06.2007
Vliv homogenizace mléka na ty vlastnosti mléka, které se projevují na zdraví.
17.06.2006
Nizozemská databáze alergenů ALBA obsahuje seznam více než 170 alergenních složek. Dobrovolné rozšířené označování alergenů v souladu s nadací ECARF znamená serióznější přístup k alergikům.
12.05.2007
EFSA uveřejnil osm stanovisek k udělení trvalé výjimky ze značení derivátů alergenních složek potravin.
16.06.2007
Je popsán rozvoj legislativně volného sektoru superšťáv, tedy produktů z exotického ovoce s nutričním benefitem, především jako zdroje antioxidantů.
30.03.2008
Použití oleoresinu z rajčat nebo 10% disperze syntetického lykopenu odpovídá bezpečnostně ostatním zdrojům lykopenu, ale jejich aplikací by mohlo dojít k překročení hodnoty ADI.
24.05.2008
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, který vychází ze směrnice 2000/13/ES a 90/496/EHS.
22.04.2008
Vyhláškou 127/2008 Sb. se mění  vyhláška 113/2005 Sb. o označování, pokud jde o trvalé výjimky z označování alergenů. 
20.04.2008
Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Informace ze serveru iDNES.cz.
23.01.2009
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů.
19.01.2009
Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů.
17.09.2008
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí.
22.08.2008
Do 31.7.2009 má EFSA vypracovat vědecká stanoviska k navrhovaným tvrzením. Od ledna 2010 bude existovat pozitivní seznam tvrzení schválených Komisí.
24.10.2008
V loňském roce 2021 vědecký výbor zpracoval a zveřejnil 2 odborné studie.
04.02.2022
Zpráva o konferenci včetně abstrakt přednášek a prezentací
20.04.2018
Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví
23.09.2019
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal vědecké stanovisko k bezpečnosti kofeinu.
29.05.2015
Informace SZÚ ze dne 21. 7. 2017.
25.07.2017
Vědecký panel NDA vydal vědecké stanovisko k tolerovatelnému dennímu příjmu EPA, DHA a DPA.
16.08.2012
V Evropském parlamentu se diskutuje o výkladu požadavků nařízení 1169/2011/EU na formu poskytování povinných údajů o alergenech u nebalených potravin.
27.03.2013
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu křemíku. Není pravděpodobné, aby odhadovaný typický dietetický příjem křemíku měl škodlivé účinky na lidský organismus.
01.12.2004
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení pšeničných maltodextrinům (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC.
17.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad.
02.12.2004
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že údaje o příjmu bóru jsou omezené. Zdá se však, že příjem bóru v EU z potravin a vody je pod horní tolerovatelnou hladinou (UL). Konzumace některých doplňků stravy obsahujících bór může vést k příjmům, které UL přesahují.
02.12.2004
Byl zveřejněný Znalecký posudek Vědeckého panelu pro dietní výrobky, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vztahující se k vyhodnocení alergenních potravin za účelem označování potravinářských výrobků, přijatý 19. února 2004
02.04.2004
Je zprostředkován přístup k řadě výzkumných projektů EU zaměřených na potraviny s vyšším fyziologickým účinkem.
31.03.2007
O
obezita-ozařování potravin
30.10.2004
K použití bLF jako složky nového typu bylo vydáno již druhé pozitivní stanovisko. Dále úřad EFSA schválil použití DHC, jehož předpokládaný příjem je mnohonásobně nižší než riziková koncentrace.
27.07.2012
Panel NDA úřadu EFSA přijal v červenci od Komise k posouzení seznam tvrzení podle čl. 13 nařízení 1924/2006/ES.
14.08.2008
Souhrnná informace pro spotřebitele i výrobce.
17.04.2008
Budou zpracovány jednotné profily pro všechny potraviny, ale budou stanoveny výjimky pro potraviny, které jsou v evropské stravě klíčové a limity by nesplnily.
16.03.2008
Přehled řídicích výborů Komise s působností a agro-potravinářském sektoru. Plán jejich činnosti na rok 2007.
10.06.2007
Nejnovější vývoj v EU v oblasti GM a ostatních potravin nového typu (novel foods).
15.03.2006
Dne 25.3.2010 EFSA uveřejnil DRV pro sacharidy, vlákninu stravy, tuky a vodu.
06.04.2010
Ve Španělsku byla schválena společná koncepce pro všechny regiony, která stanovuje četnost příjmu jednotlivých skupin potravin ve školních jídelnách a stanovuje pravidla pro zboží v automatech.
24.08.2010
Konference se bude konat dne 25. 4. 2018 v Praze.
03.04.2018
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
02.08.2022
SZPI vysvětluje, jak správně označovat alergeny.
02.11.2020
Akci pořádá Evropský inovační a technologický institut v oblasti potravin.
19.11.2019
Nejsnadněji můžeme imunitu posílit pomocí stravy.
30.04.2020
EFSA publikoval vědecký a technický návod, který má pomoci Evropské komisi aplikovat nová pravidla na potraviny pro zvláštní lékařské účely.
07.12.2015
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA
20.03.2007
Letos si připomeneme 5. výročí založení European Food Safety Autority – EFSA
20.03.2007
Evropský úřad pro bezpečnost potravin European Food Safety Autority – EFSA
03.01.2008
Vědci ve světě zatím nemají úplně jasno v tom, jaký mají mutované plodiny vliv na okolní přírodu. EU má společný systém varování, kdy se do 24 hodin ví o každé škodlivé látce v potravinách. Nikdy nešlo o GMO. ŽP
30.11.2003
Reakce na článek uveřejněný dne 24.3.2011 na serveru aktualne.cz.
25.03.2011
Tisková zpráva SZPI
12.06.2020
Bezpečnost potravin se stala jednou z priorit, na kterou se Vláda ČR zaměřila před vstupem České republiky do Evropské unie.
17.02.2009
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
31.01.2014
Článek publikovaný Společností pro výživu
20.04.2018
Byl vytvořen na základě usnesení vlády č.1320/2001. Na jeho fungování se podílejí ústřední orgány státní správy prostřednictvím svých dozorových složek a dále nevládní organizace zastupující zájmy zemědělců, potravinářského průmyslu, obchodu i spotřebitelů. Posuzováním rizik v rámci celého potravinového řetězce se zabývají čtyři vědecké výbory. Systém BP má zabudován účinný nástr
21.06.2004
Upravují se informace požadované na výrobku s přidanými fytosteroly, pokud se používá již schválené zdravotní tvrzení.
15.06.2012
16.03.2004
03.05.2004
06.05.2004
03.06.2004
03.05.2004
Počet: 333 Velikost stránky
1
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021