Změny alergenicity proteinu tropomyosinu z hřebenatek jsou pravděpodobně způsobovány strukturálními změnami v proteinu při Maillardově reakci.
|
18.11.2005 |
Doporučení výboru pro toxicitu a výboru pro výživu Úřadu pro potraviny ve Velké Británii. |
22.03.2011 |
Výsledky studie provedené ve VÚPP. Navržený postup nebyl pro osoby s alergií na celer bezpečný. |
22.04.2011 |
Informace organizace BIOTRIN ze dne 20. 4. 2017. |
21.04.2017 |
"Éčka", neboli přídatné látky. Jsou vyrobená synteticky, ale i extrakcí z přírodních surovin. Setkáváme se nimi každodenně při nákupech potravin. Máme z nich mít obavy?
|
11.02.2005 |
Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie EFSA posuzoval notifikaci z AAC týkající se značení glukózových sirupů včetně dextrózy na bázi pšenice (tj. derivátů alergenní přísady) a to s ohledem na článek 6, paragraf 11 směrnice 2000/13/EC. |
14.12.2004 |
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) konstatoval, že není k dispozici dostatek údajů pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu železa. Vyjádřil se však k příjmu železa u jednotlivých skupin populace včetně příjmu z fortifikovaných potravin a doplňků stravy. |
02.12.2004 |
Společnost Cargill uvedla na trh nealergenní Topcithin SF jako alternativu k sójovému lecitinu. |
13.02.2009 |
Nová infografika publikovaná Společností pro výživu |
05.08.2021 |
SZPI při kontrole zjistila obsah arašídů v sušence, která ve složení na obale výrobku neměla arašídy uvedeny. |
11.07.2013 |
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |