Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie. |
18.05.2009 |
Sborník abstraktů z mezinárodní konference, která se uskutečnila v Porto Carras (Řecko) ve dnech 23.–25.9.2009. |
06.11.2009 |
Výzkumný projekt EU GA2LEN bude sledovat asi 2 000 atletů, účastníků olympijských her. |
13.05.2008 |
Vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k alergennímu potenciálu lupiny, potravinářské přísady, jejíž použití jako přísady při výrobě potravin se stále zvyšuje. |
18.01.2006 |
Odborníci Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve své studii zaměřili na množství a druhové zastoupení výskytu hmyzu v letních měsících v provozech jatek a zároveň provedli bakteriologické vyšetření s cílem posoudit, zda přítomnost hmyzu může být příčinou případné kontaminace masných výrobků bakteriemi. |
03.11.2004 |
Povoluje se uvedení na trh extraktu mycelia z Lentinula edodes, chitin-glukanu z Aspergillus niger a peptidového výrobku z ryb (Sardinops sagax). |
02.03.2011 |
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab). |
01.01.2005 |
Tisková zpráva SZPI ze dne 11. 7. 2012. |
12.07.2012 |
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky. |
30.04.2018 |
Informace SZPI |
07.04.2022 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
14.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 13. června 2013. |
15.05.2013 |
Veřejná konzultace je otevřená do 28. září 2012 |
26.07.2012 |
Tým španělských výzkumníků identifikoval doposud neznámý alergen vyskytující se ve slupce rajčat. |
25.03.2011 |
nové mince, vysoký obsah niklu, časopis Nature |
14.09.2001 |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin hledá další odborníky do všech osmi vědeckých panelů. |
09.01.2004 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny. |
14.05.2003 |
Je podána informace o práci Vědeckého výboru pro potraviny v rámci Strategie bezpečnosti potravin v ČR.
|
17.06.2005 |
Britská společnost Tepnel BioSystems uvedla na trh nový testovací kit BioKits RAPID Peanut, který je prvním rychlým testem na potravinové alergeny na světě, kterým je možno detektovat velmi nízké hladiny (ppm) obsahu arašídů ve sledovaném materiálu během několika minut. |
20.06.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Aktualizovaný seznam medových produktů, které mohou obsahovat toxické nitrofurany, a jejich výrobců.
|
22.04.2004 |
Vědecký výbor pro potraviny zveřejnil v dubnu nový veřejně dostupný průřezový dokument. |
03.06.2004 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
EFSA vydal směrnici – příručku pro podávání žádostí o schválení zdravotního tvrzení. |
29.07.2007 |
Je k dispozici návrh manuálu, který lze do 17. června 2007 připomínkovat. |
16.06.2007 |
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení pro výrobek firmy Danone. |
05.02.2010 |
Oznámení společnosti NORVITA s.r.o. o nedeklarované alergenní složce na obalu výrobku. |
11.05.2009 |
Thiamin přispívá k normálnímu metabolickému využití sacharidů na energii. |
18.08.2010 |