Bezpečnost potravin

Vyjádření SZPI k případu radioaktivní kontaminace v Japonsku

Vydáno: 16. 3. 2011
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 3. 2011.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), jako jedna ze složek radiační monitorovací sítě v ČR, v těchto dnech v souvislosti s nedávným únikem radiace v Japonsku velmi bedlivě sleduje situaci na trhu s potravinami.

V nejbližších dnech budou inspektoři SZPI ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel odebírat vzorky potravin u zásilek původem z Japonska, u kterých bude dovozci požádáno o jejich uvolnění do volného oběhu na území ČR. Potraviny vyrobené v Japonsku, které se nyní vyskytují v tržní síti, nemohou být s velkou pravděpodobností vzhledem k době své výroby, přepravy a skladování radioaktivitou kontaminované. Přesto se SZPI v dalších dnech zaměří i na kontrolu obchodu, aby prověřila potraviny, které by se mohly do ČR aktuálně dostat prostřednictvím jiných členských zemí Evropské unie.

Situace, jíž věnuje maximální pozornost i Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je nyní průběžně pečlivě monitorována. Jakékoli důležité informace v souvislosti se situací v Japonsku jsou standardně předávány systémem Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). SZPI je připravena v případě jakéhokoli ohrožení spotřebitelů ČR okamžitě zasáhnout a informovat veřejnost.

(Zpracovala: Romana Kadaňková, vedoucí oddělení komunikace, ÚI SZPI)

Zdroj:  SZPI