Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Vyjádření SZPI - nahrazování nedostatkových surovin při výrobě potravin v důsledku dopadů válečného konfliktu na Ukrajině do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Vyjádření SZPI - nahrazování nedostatkových surovin při výrobě potravin v důsledku dopadů válečného konfliktu na Ukrajině

Vydáno: 7.4.2022
Tisk článku
Autor: SZPI
Informace SZPI

Dopady válečného konfliktu na Ukrajině způsobují nedostatek některých potravinových surovin, kvůli čemuž jsou výrobci nuceni nahrazovat je surovinami jinými a tyto změny nejsou schopni ihned správně uvádět na obalech potravin.

K tomu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sděluje, že uvedenou skutečnost bere na vědomí a při kontrole bude postupovat maximálně korektně.

SZPI bude při kontrolách tolerovat odchylky v označování potravin, které budou souviset s nahrazováním surovin nedostatkových. Nemožnost získat srovnatelnou surovinu však výrobce bude muset být schopen při kontrole prokázat, nesmí tím být jakkoli ohrožena bezpečnost potravin a musí být poskytnuty informace o látkách vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.

Zároveň je nezbytné zdůraznit, že SZPI nemá kompetence udělovat výjimky z povinností stanovených právními předpisy.


Zdroj: SZPI

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021