Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Výjimky v rakouské směrnici o produktech bez GMO do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Výjimky v rakouské směrnici o produktech bez GMO

Vydáno: 30.4.2009
Tisk článku
Expertní tým rakouské potravinové knihy doporučil schválit použití několika složek vyrobených pomocí GMO do tradičních krmiv (fytázy, lysin, alfa-amylázy a enzymy snižující viskozitu).
Ve výrobě potravin a krmiv se používají některé složky vyrobené pomocí geneticky modifikovaných organismů, a sice proto, že GMO jsou schopny vyprodukovat tyto složky efektivněji. Otázkou však je, zda potravina, k jejíž výrobě byla použita složka vyrobená za pomoci GMO, může být označována jako „bez GMO“.
Podle rakouské směrnice o produktech bez genetických modifikací se obecně připouštějí výjimky pro určité látky, pokud ovšem jsou schváleny kodexovou komisí.
Kodexová expertní skupina proto na jednání 30. 8. 2008 posoudila požadavky na přípustnost tří skupin látek, které jsou vyrobeny pomocí GM, ale přesto je nutričně nebo technologicky žádoucí jejich přídavek při výrobě krmiv pro zvířata chovaná pro výrobu potravin bez GM.
Fytázy – pro zlepšení využitelnosti krmiv a pro lepší dostupnost minerálních látek
Ekonomickými, veterinárně-zdravotními a ekologickými důvody byl zdůvodňován požadavek na schválení fytáz vyrobených pomocí GMO. Zásadně sice lze zvířata chovat i bez použití fytáz (ekologické zemědělství), ale pro konvenční chovy by to znamenalo nepřiměřené ekonomické omezení. Tým expertů proto doporučil schválit výjimku zatím na dobu 5 let.
Lysin – výživově nejvýznamnější aminokyselina při výkrmu prasat
Doporučeno bylo rovněž udělení výjimky pro lysin vyrobený pomocí GMO a používaný pro zvýšení nutriční hodnoty krmiv pro prasata.
Alfa-amylázy a enzymy snižující viskozitu při výrobě suchých výpalků
Použití těchto enzymů je účelné z ekonomických a ekologických důvodů  a navíc v hotovém krmivu už není přítomna příslušná enzymová bílkovina.
Ve všech výše uvedených případech nejsou známy negativní důsledky genových modifikací a není k dispozici dostatečná produkce těchto látek vyrobených bez GM.

Ernährung, 33. 2009, č. 2, s. 79-81
Objednávka kopie článku

Další informace:
Součásti potravin vyrobené prostřednictvím genetických modifikací
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018