Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výjimky z povinného označování alergenů do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Výjimky z povinného označování alergenů

Vydáno: 14.10.2004
Tisk článku
Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.

Úřad EFSA obdržel velké množství žádostí o udělení výjimky z povinného označování alergenů v potravinách (směrnice ES o označování 2003/13, čl. 6 odst. 11). Dočasná výjimka může být udělena, pokud jsou prováděny studie, které mají prokázat, že derivát alergenu nevyvolává alergii.

Žádosti o výjimky se týkají např. laktitolu, destilátů vyrobených z ořechů, syrovátky, obilovin, rybí želatiny použité jako nosič vitaminových přípravků či aroma nebo používané k čiření piva či k jiným účelům do potravin, lysozymu z vajec použitého jako aditivum, rostlinné bílkoviny vyrobené kyselou hydrolýzou ze sóje nebo z pšenice, rostlinného stenol-esteru vyrobeného ze sterolů ze sojového oleje, zcela rafinovaného arašídového oleje a tuku, oleje z hořčičného semene či z listů celeru, oleorezorcinu ze semen celeru či semen hořčice, čtyř tokoferolů.

Úřad EFSA má do 25 listopadu 2004 lhůtu, aby rozhodl o dočasných výjimkách a poté má Evropská komise do 25. 11. 2005 vydat jejich seznam, který má platit, dokud nebudou k dispozici výsledky studií, nejdéle však do 25. 11. 2007.

Je samozřejmé, že v očekávání těchto výjimek mnohé potravinářské firmy nepočítají s označováním alergenů, vzhledem k tomu, že to znamená zvýšené náklady na označování. Takže zcela rafinovaný arašídový olej bude označován jen jako rostlinný olej (bez upozornění na arašídy), v označení glukózového syrupu nebude figurovat pšenice apod.

EU Food Law, 2004, č. 181, s. 5

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021