Bezpečnost potravin

Výjimky z povinného označování alergenů

Vydáno: 14. 10. 2004
Autor:

Uvádějí se příklady derivátů potenciálních alergenů, které zřejmě nevyvolávají alergie a mohly by od úřadu EFSA obdržet výjimku ze směrnice 2003/13 o označování.

Úřad EFSA obdržel velké množství žádostí o udělení výjimky z povinného označování alergenů v potravinách (směrnice ES o označování 2003/13, čl. 6 odst. 11). Dočasná výjimka může být udělena, pokud jsou prováděny studie, které mají prokázat, že derivát alergenu nevyvolává alergii.

Žádosti o výjimky se týkají např. laktitolu, destilátů vyrobených z ořechů, syrovátky, obilovin, rybí želatiny použité jako nosič vitaminových přípravků či aroma nebo používané k čiření piva či k jiným účelům do potravin, lysozymu z vajec použitého jako aditivum, rostlinné bílkoviny vyrobené kyselou hydrolýzou ze sóje nebo z pšenice, rostlinného stenol-esteru vyrobeného ze sterolů ze sojového oleje, zcela rafinovaného arašídového oleje a tuku, oleje z hořčičného semene či z listů celeru, oleorezorcinu ze semen celeru či semen hořčice, čtyř tokoferolů.

Úřad EFSA má do 25 listopadu 2004 lhůtu, aby rozhodl o dočasných výjimkách a poté má Evropská komise do 25. 11. 2005 vydat jejich seznam, který má platit, dokud nebudou k dispozici výsledky studií, nejdéle však do 25. 11. 2007.

Je samozřejmé, že v očekávání těchto výjimek mnohé potravinářské firmy nepočítají s označováním alergenů, vzhledem k tomu, že to znamená zvýšené náklady na označování. Takže zcela rafinovaný arašídový olej bude označován jen jako rostlinný olej (bez upozornění na arašídy), v označení glukózového syrupu nebude figurovat pšenice apod.

EU Food Law, 2004, č. 181, s. 5