Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vypnutí některých genů zesiluje tvorbu diverzity plodin do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Vypnutí některých genů zesiluje tvorbu diverzity plodin

Vydáno: 12.12.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Vědci vypnutím genu, účinného při omezování rekombinace, u rýže, hrášku a rajčete několikanásobně zesílili rekombinaci těchto plodin.

Francouzští badatelé ze CIRAD a INRA nedávno zjistili, že když vypnou gen jménem RECQ4, tak to vede k trojnásobnému zvýšení intenzity rekombinace při množení plodin, jako je rýže, hrášek nebo rajče. Tento gen totiž potlačuje výměnu genetického materiálu při rekombinaci během pohlavního množení rostlin.

Tento objev by mohl urychlit šlechtění plodin a tvorbu nových odrůd, které budou lépe přizpůsobené změnám v prostředí. A takových změn je dnes hodně, od šíření nových patogenů, až po změny klimatu se všemi jejich projevy.

Rekombinace je přirozený mechanismus, který funguje u všech pohlavně se množících eukaryotních organismů. Při rekombinaci dochází k míchání genetického materiálu, což určuje genetickou diverzitu dotyčných organismů. Na pohlavním rozmnožování a míchání DNA rekombinací přitom závisí zemědělství od svého vzniku před 10 tisíci let.

Vědci postupovali tak, že nejprve identifikovali a prostudovali geny oblíbené modelové rostliny huseníčku Arabidopsis thalliana, které souvisejí s rekombinací. Při tom zjistili, že gen RECQ4 je obzvláště účinný při omezování rekombinace. Je tak účinný, že několikanásobně omezí četnost rekombinací.

V další fázi výzkumu vědci vyzkoušeli, jak se vypnutí genu RECQ4 projeví u vybraných významných plodin. A uspěli. Vypnutím genu RECQ4 u rýže, hrášku a rajčete skutečně několikanásobně zesílili rekombinaci těchto plodin. Díky tomu se s každým pohlavním množením zvyšuje genetická diverzita plodin, což mohou vědci využít v budoucích projektech šlechtění těchto i dalších plodin tradičním způsobem.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

 

Zdroj: Gate2Biotech


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018