Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výroba potravin ze Slunce a vzduchu je efektivnější než klasické plodiny do kategorie

Aktuality > Aktuality

Výroba potravin ze Slunce a vzduchu je efektivnější než klasické plodiny

Vydáno: 28.6.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Mezinárodní tým badatelů z Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology, University of Naples Federico II, Weizmann Institute of Science a Porter School of the Environment and Earth Sciences zjistil, že vyrábět potraviny ze slunečního záření a vzduchu je mnohem efektivnější než tradiční zemědělství.

Kredit: Eva Decker / Wikimedia Commons.Myšlenkou „potravin ze vzduchu“ se vědci zabývají již několik let. Tato technologie kombinuje obnovitelnou energii s uhlíkem ze vzduchu, díky čemuž vhodné bakterie vyrábějí jedlé proteiny. Například ve Finsku by v roce 2023 měli spustit demonstrační zařízení projektu Solar Food.

Vědci ve zmíněné nové studii porovnali efektivitu pěstování typické polní plodiny, v tomto případě sóji s technologií potravin ze vzduchu.

Pro účely tohoto výzkumu badatelé postavili systém pro výrobu potravin ze vzduchu. Tento systém vyrábí elektřinu pomocí solárních panelů a s využitím oxidu uhličitého ze vzduchu pěstuje mikroby v bioreaktoru. Bakterie vyrábějí protein, který je po nezbytných úpravách poživatelný, ať už lidmi nebo zvířaty.

Srovnání tohoto systému s 10 kilometry čtverečními pole sóji ukázalo, že potrava ze vzduchu je oproti klasickému pěstování plodiny asi 10krát efektivnější.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Growing food with air and solar power: More efficient than planting crops (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021