Bezpečnost potravin

Výrobci z Jihomoravského kraje si v Hodoníně převzali prestižní ocenění Regionální potravina

Vydáno: 31. 8. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

 

V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Certifikát si převzalo devět producentů z Jihomoravského kraje, jejichž výrobky zvítězily v jedenáctém ročníku krajské soutěže.  

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 získaly tyto výrobky:  

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1. 

Masné výrobky tepelně opracované 

Uzený špek z boků 
Bedřich Vlach

2.

 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy 

Paštika Švestková s Rumem a tymiánem
e-jídlo.cz, s. r. o. 

3. 

Sýry včetně tvarohu

Kozí sýr přírodní dlouho zrající
Markéta Palánová

4. 

Mléčné výrobky ostatní

Kozí mléko „SEDLÁK“
Eva Sedláková 

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Koláč ze skanzenu
Martina Harnošová 

6. 

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek

Větrník
JK CUKRÁRNA s.r.o. 

7. 

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) 

Tuřanská zelná šťáva
AGRO Brno – Tuřany, a.s. 

8. 

Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě

Znojemské kdoule extra džem
Ing. Zuzana Boudová 

9. 

Ostatní 

Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní
Pekařství Křižák s.r.o. 

 

„Soutěže Regionální potravina se pravidelně s našimi výrobky účastníme a každé ocenění je pro nás nejen závazkem do budoucna, ale také důkazem, že naše práce má smysl a děláme ji dobře. Věříme, že pokud se zemědělství dělá s láskou, ve finálních produktech je to znát,“ říkají majitelé Eva a Jan Sedlákovi, kteří letos uspěli v soutěži s Kozím mlékem „SEDLÁK“. Zemědělství a chovu koz se věnují třicet let a v současné době obhospodařují zhruba padesát hektarů půdy. Na zhruba polovině z této plochy se od jara do podzimu pase stádo stopadesáti koz, na zbylé ploše pěstují ječmen, oves, triticale a vojtěšku pro výrobu senáže.  

Slavnostního předávání se účastnili náměstek Jindřich Fialka za Ministerstvo zemědělství a ředitel Regionálního odboru Brno Václav Říha za Státní zemědělský intervenční fond.  

Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF