Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Vyšetřování výskytu nákaz Escherichia coli ve Francii, společné hodnocení EFSA a ECDC do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality
AKTUÁLNĚ: Onemocnění způsobované bakterií E. coli > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> AKTUÁLNĚ: Onemocnění způsobované bakterií E. coli

Vyšetřování výskytu nákaz Escherichia coli ve Francii, společné hodnocení EFSA a ECDC

Vydáno: 29.6.2011
Tisk článku
Autor: MZe

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) poukazují na důležitost důkladného vaření klíčků pro snížení dalšího rizika výskytu Escherichia coli O104. Vědci z EFSA zřizují operační skupinu, která bude koordinovat práce související s vysledováním zdroje kontaminace naklíčených semen.

EFSA a ECDC společně připravily rychlé hodnocení rizika nahromadění hemolyticko-uremického syndromu (HUS) v Bordeaux, Francie. V hodnocení obou evropských úřadů je poskytnuta chronologie událostí a nástin toho, že v současné době jsou považovány výhonky pískavice (Fenugreek) s největší pravděpodobností za souvislostí mezi francouzskými případy a předchozím propuknutím epidemie v Německu. Pískavice je druh koření. Botanicky se jedná o semena druhu nazývaného pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum).

Zřízení operační skupiny je reakcí na výskyt Escherichia coli u naklíčených semen v oblasti Bordeaux, kterému předcházel podobný nález ve Spolkové republice Německo. Operační skupina se bude snažit objasnit, jak je v Evropské unii organizován výrobní a distribuční řetězec semen, fazolových výhonků a jiných naklíčených semen.

Evropská komise se obrátila na EFSA s žádostí o poskytnutí bezprostřední vědecké pomoci. Vědci EFSA jsou ve spojení s vědci z Evropské komise, členských států EU, zejména z Francie, Německa, Itálie a Velké Británie, s vědci z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO).

Vědci EFSA budou analyzovat informace, které jsou hlášeny prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Vyšetřování výskytu nákaz ve Francii se stále zkoumá a hledá se souvislost s případy nákaz v Německu souvisejících s fazolovými výhonky.

Podrobné informace můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/110629a.htm
Zdroj: EFSA

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018