Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Výskyt alergenních proteinů v komerčním rafinovaném podzemnicovém oleji do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Výskyt alergenních proteinů v komerčním rafinovaném podzemnicovém oleji

Vydáno: 16.9.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci.
Předpokládá se, že proces rafinace (čištění) jedlých olejů vede k odstraňování bílkovin, které mohou působit jako alergeny. Výzkumníci z univerzity ve Florencii (Itálie) vyvinuli metodu extrakce a analýzy reziduálních proteinů nacházejících se v komerčních vzorcích sójového, podzemnicového, slunečnicového a kukuřičného oleje. Uvedená metoda, která byla publikována v srpnovém vydání časopisu Food and Chemical Toxicology, umožňuje stanovit velmi malá množství proteinu. Pomocí této metody se zjistilo, že oleje obsahovaly 6,5–19 µg/kg bílkovin. Extrahované bílkoviny byly analyzovány za použití séra od dětí alergických na sóju, kukuřici nebo arašídy, přičemž kontrolu tvořila séra dětí bez alergie.
Zjistilo se, že se proteiny vyskytují v komerčních vzorcích sójového, kukuřičného a podzemnicového oleje. Při použití séra od alergických dětí nedošlo v případě sójového a kukuřičného extraktu k odezvě, avšak k reakci došlo u podzemnicového oleje, což signalizuje, že se v komerčním podzemnicovém oleji vyskytovaly proteiny vyvolávající odezvu IgE.
Autoři docházejí k závěru, že by se měly více používat imunologické metody pro potvrzení toho, že jsou komerční rafinované oleje bezpečné pro alergické jedince.
 
Zdroj: Allergen Bureau
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021