Bezpečnost potravin

Výskyt alergenních proteinů v komerčním rafinovaném podzemnicovém oleji

Vydáno: 16. 9. 2008
Autor:

Podzemnicový olej může obsahovat i po rafinaci alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci.

Předpokládá se, že proces rafinace (čištění) jedlých olejů vede k odstraňování bílkovin, které mohou působit jako alergeny. Výzkumníci z univerzity ve Florencii (Itálie) vyvinuli metodu extrakce a analýzy reziduálních proteinů nacházejících se v komerčních vzorcích sójového, podzemnicového, slunečnicového a kukuřičného oleje. Uvedená metoda, která byla publikována v srpnovém vydání časopisu Food and Chemical Toxicology, umožňuje stanovit velmi malá množství proteinu. Pomocí této metody se zjistilo, že oleje obsahovaly 6,5–19 µg/kg bílkovin. Extrahované bílkoviny byly analyzovány za použití séra od dětí alergických na sóju, kukuřici nebo arašídy, přičemž kontrolu tvořila séra dětí bez alergie.
Zjistilo se, že se proteiny vyskytují v komerčních vzorcích sójového, kukuřičného a podzemnicového oleje. Při použití séra od alergických dětí nedošlo v případě sójového a kukuřičného extraktu k odezvě, avšak k reakci došlo u podzemnicového oleje, což signalizuje, že se v komerčním podzemnicovém oleji vyskytovaly proteiny vyvolávající odezvu IgE.
Autoři docházejí k závěru, že by se měly více používat imunologické metody pro potvrzení toho, že jsou komerční rafinované oleje bezpečné pro alergické jedince.