Bezpečnost potravin

Výskyt salmonely ve stolních vejcích v ČR

Vydáno: 5. 12. 2008
Autor:

Zpráva z mise EU v ČR zaměřené na kontrolu opatření k zamezení výskytu salmonely ve vejcích.

Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (Food and Veterinary Office, FVO) Evropské komise uveřejnil zprávu z inspekce provedené ve dnech 26.5.–4.6.2008 v ČR. Inspekce se zaměřovala na posouzení opatření, která přijaly kompetentní autority v ČR za účelem zamezit možným výskytům otrav z potravin způsobených salmonelou v důsledku konzumace stolních vajec nebo potravin vyrobených ze stolních vajec.

Ve zprávě FVO (viz příloha 1–4) se dochází k závěru, že legislativa Společenství byla transponována a implementována do národní legislativy ČR, národní programy kontroly salmonely jsou jasné a dobře strukturované, do oficiálního testování jsou zapojeny akreditované laboratoře.

Mise EU však konstatovala, že dochází k některým systematickým chybám v počtu vzorků odebíraných pro skríning a při vyhodnocování nálezů, což vážně snižuje schopnost programů individuálně separovat pozitivní hejna. Důsledkem je, že monitorovací programy vyhovují nařízením (ES) č. 2160/2003, 1168/2006 a 1003/2005 týkajícím se programů kontroly salmonely u drůbeže jen částečně.

Zpráva FVO je k dispozici v příloze (1–4).

 
Příloha 1: Czech Republic: Salmonella risk in the table egg sector (pdf, 202 kB, 21 stran)
Příloha 2: Příloha I ke zprávě FVO (pdf, 1,53 MB)
Příloha 3: Příloha II ke zprávě FVO (pdf, 2,26 MB)
Příloha 4: Příloha III ke zprávě FVO (pdf, 677 kB)