Na
27. mezinárodním zahradnickém kongresu konaném v Soulu 13. – 19. srpna 2006 byly předneseny výsledky výzkumu porovnávajícího protirakovinné účinky různých druhů asijské a „západní“ křížaté zeleniny. Výzkum byl podporován
Korporací pro zemědělsko průmyslový výzkum a vývoj a společností
Horticulture Australia Ltd. V průběhu 2 lest studovali výzkumníci protirakovinnou schopnost 22 druhů zeleniny čeledi
Brassicacea, která obsahuje látky přeměňované po rozžvýkání na isothiokyanáty, z nichž některé indukují detoxikační
enzymy urychlující odstranění karcinogenů z lidského organismu, a tím mohou ovlivňovat např. výskyt rakoviny tlustého střeva. Vysoký protirakovinný potenciál byl zjištěn u ředkvičky, japonské bílé ředkve (= daikon,
Raphanus sativus) a brokolicových růžic, zatímco řeřicha zahradní, roketa setá (= rocquette
, agurula
, Eruca sativa), kapusta, řeřicha potoční vykazovaly menší účinek. Dále se ukázalo, že rané výhonky mají více účinných látek než zralé produkty. Tak např. výhonky ředkvičky a ředkve mají o 80 % větší účinek než brokolice. Část studie se zabývala i vlivem stáří rostliny a teploty při pěstování u ředkvičky a ředkve.